Gradovi i općine 23.11.2018. 08:23. Zadnja izmjena: 23.11.2018. 08:30.

Projekt

Obnova Doma za starije i nemoćne u Čakovcu vrijedna više od 10 milijuna kuna

U prostorima Doma za starije i nemoćne osobe u Čakovcu, u četvrtak, 22.studenoga 2018. godine, svečano su uručeni Ugovori o energetskoj obnovi zgrade.

Tom prigodom, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar čestitao je Međimurskoj županiji na još jednoj uspješnoj kandidaturi projekta istaknuvši korištenje EU fondova u mnogim segmentima, od obrazovanja, zdravstva, kulturne baštine, zaštite prirodnih vrijednosti pa sve do socijalnih usluga kao što je ovaj projekt. „U Ministarstvu smo izračunali da ćete na ovom projektu provedbom građevinskih mjera na objektu ostvariti uštede u energiji potrebnoj za grijanje u iznosu od 72% što znači da ćete sve uloženo kao vlastiti doprinos u sufinanciranju projekta vratiti za nekoliko godina“.

Ravnateljica Doma Štefica Martinez istaknula je kako je ovo poseban dan za svih 172 korisnika Doma i 77 zaposlenika koji će po završetku investicije imati kvalitetnije uvjete za boravak. „Zgrada Doma za starije i nemoćne osobe u Čakovcu izgrađena je daleke 1978.godine te u proteklih 40 godina nikada nije bilo sustavne obnove. Našim korisnicima potrebna je 24-satna njega i skrb stoga je svako ulaganje hvalevrijedno, a ovaj projekt će nam omogućiti ljepši izgled, funkcionalnije prostore i što je najvažnije, veliku uštedu energije te ćemo sredstva ostvarena uštedom usmjeriti na podizanje standarda u Domu. Zahvaljujem našem županu koji je među prvima prepoznao potrebu obnove našega objekta, pripreme opsežne dokumentacije i pravovremene prijave na natječaj“

Župan Matija Posavec istaknuo je kako se već duže vrijeme razmišlja o obnovi objekta no zbog nedostatka financijskih sredstava čekali su se natječaji za sredstva EU fondova. „Pripremili smo svu potrebnu dokumentaciju, kandidirali projekt, dobili zeleno svjetlo i u relativno kratkom vremenu u Ministarstvu graditeljstva su pripremljeni Ugovori koji su potpisani i uručeni te nastavljamo sa postupkom javne nabave za izvođače radova. Očekujem iduće godine završetak investicije. Ukupna vrijednost investicije je preko 10 milijuna kuna od čega je projekt energetske obnove zgrade vrijedan 8,8 milijuna kuna. Od tog iznosa 60 % pokrivati će EU fondovi, a ostatak nacionalni fond i Međimurska županija.“

Projekt energetske obnove financiran je putem javnog poziva 4c1.4 gdje je ugovorena vrijednost projekta sukladno Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava 8.811.146,11 kn, što osim radova na energetskoj obnovi uključuje i izradu glavnog projekta energetske obnove, stručni nadzor građenja, izradu energetskog certifikata nakon obnove, troškove promidžbe i vidljivosti te usluge vođenja projekta. Iz EU fondova (Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., Prioritetna os 4 Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije) prijavitelju su dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 5.377.856,41 kn što predstavlja 61,03 % ukupno prihvatljivih troškova projekta.