Gradovi i općine 27.08.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:32.

OD 4. RUJNA U MUZEJU MEĐIMURJA ČAKOVEC: Izložba Ikone i pejsaži

Slikar Radoslav Viličić (Zagreb, 1954.) je diplomirao na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti u klasi prof. Vasilija Jordana. Bio je suradnik Majstorske radionice Ljube Ivančića i Nikole Reisera od 1979.- 81. Izlagao je samostalno više puta u Zagrebu i Varaždinu, te u Parizu, Lovranu i Bjelovaru. Već od svojih slikarskih početaka Viličić je slikar religioznog nadahnuća. Slikao je postmodernističke slike s biblijskim prizorima, te starohrvatske crkvice i drugu spomeničku baštinu ekspresionističkim koloritom i slobodnijim potezom kista, a u Muzeju Međimurja u Čakovcu se predstavlja postavom nazvanim Ikone i pejsaži.

 


Potraga za duhovnim okupirala ga je već od mladosti pa je studirao teologiju. Napušta rimokatoličanstvo i 1993. na Svetoj gori Athos prelazi na pravoslavnu vjeru. Od 1997. pripadnik je Istinite Pravoslavne Crkve Helade. Tijekom 2000. stupa u manastir sv. Panteleimona u Patrasu kod arhimandrita Joakima, gdje je dvije godine kasnije zaređen, te postaje jeromonah. Uz ostale manastirske dužnosti posvetio se ikonografiji. S arhimandritom Joakimom, jeromonah Panteleimon (R.Viličić) je 2004. u Zagrebu osnovao Isihastirion (kuću tišine,isposnicu) Sv. Ivana Pustinjaka, u kojem češće boravi od 2012. obavljajući bogosluženja, slikajući i povremeno izlažući ikone, te objavljujući knjige i članke s crkvenom tematikom.


Otvorenju izložbe, 4. rujna od 18 sati, će nazočiti slikar- Jeromonah Panteleimon, dok će o njegovu djelu govoriti teolog prof. dr. Vjeko Božo Jarak (Dubrave-BIH, 1931.), poznat po brojnim donacijama umjetnina diljem Bosne i Hercegovine, te obližnjem Gradskom muzeju u Varaždinu. Izložbu je organiziralo Hrvatsko kulturno društvo Napredak iz Varaždina na čelu s Ivanom Bošnjakom, prof.
Izložba se može razgledati svaki dan u radno vrijeme Muzeja (od 8 do 18 sati, vikendom od 10 do 13 sati) od 4. do 16. rujna, uz prethodnu najavu na recepciji, javljaju iz Muzeja Međimurja.

Izvor: 3148