Gradovi i općine 12.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:59.

Od Nove godine jeftiniji vrtić

U aktualnom satu 4. sjednice Gradskog vijeća Preloga, održane 28. studenoga, otvoreno je niz zanimljivih pitanja. Vijećnik Ante Žvorc pitao je zašto su stali radovi u Cvjetnoj ulici, u Cirkovljanu te postoji li mogućnost organiziranog prijevoza za radnike s gradskog područja? Gradonačelnik Ljubomir Kolarek pojasnio je da je u uređenje Cvjetne ulice do sada uloženo 112.000 kuna te postavljen grubi sloj asfalta, no, sa “završnom glazurom” će se pričekati do daljnjega - zbog buduće gradnje kanalizacijskog sustava.
- Razmatramo mogućnosti uvođenja organiziranog prijevoza za radnike, kako bismo smanjili prometne gužve. U Prelogu se u “špici” stvaraju prometni čepovi, a i parkirališta tvrtki u gospodarskim zonama postala su premala za broj automobila, rekao je Kolarek.
Vijećnik Ignac Belić ukazao je na potrebu postavljanja prometnog znaka u Ludbreškoj ulici koji bi upozoravao na prilazak školi, a gradonačelnik obećao razgovor o tome u Županijskoj upravi za ceste.
- Što Grad poduzima za uvođenje jednosmjenske nastave u osnovnoj školi, pitao je vijećnik Marijan Glavina te upozorio da s obnovljene prometnice Sv. Križ - Prelog vozači prebrzo ulijeću u grad.
- Obavio sam razgovore u Županiji te je pokrenuta inicijativa da se adaptacijom unutar školske zgrade dobiju 4 razreda te omogući jednosmjenska nastava, ali i prostor za produženi boravak djece. S investicijom krećemo iduće godine, a troškovi će iznositi između 400 i 500 tisuća kuna.
Vijećnica Željka Ilijaš pitala je može li se što učiniti za mještane dijela Otoka i Draškovca te stanare Čakovečke ulice, u Prelogu koji trpe probleme uzrokovane lošom odvodnjom oborinskih voda. Vijećnica je zatražila i dodatnu financijsku podršku za mlade članove Atletskog kluba Čakovec.
Gradonačelnik Kolarek odgovorio je da I. faza sanacije sustava oborinske odvodnje uskoro započinje, a Atletski klub ima svoj dio “proračunskog kolača” u okviru sportskog programa.
Vijećnik Ivan Snopek predlaže postavljanje tabli s imenom grada na rubne dijelove jedinice lokalne samouprave. Vijećnik Snopek također je upozorio da nisu završeni hortikulturni radovi u dvorištu društvenog doma u Oporovcu.
- Table su već naručene i postavit ćemo ih početkom iduće godine u okviru priprema za obilježavanje 750-godišnjice Grada. Projekt uređenja okoliša doma u Oporovcu po drugi smo put kandidirali Ministarstvu turizma i nadamo se pozitivnom odgovoru, kaže Kolarek.
Vijećnica Silvija Crnković tvrdi da 60 posto djece u preloškom vrtiću Fijolica treba pomoć logopeda te pita je li se itko javio na raspisani natječaj za to radno mjesto. Upitala je i kada će se urediti park na jugu grada?
- Marija Poljak iz Svete Marije novozaposlena je logopedinja u Fijolici, na radost svih roditelja i nas. S uređenjem parka na jugu također krećemo u 2014. godini, odgovorio je gradonačelnik.
Vijećnika Nikolu Ota zanima tijek pregovora Grada i HEP-a oko aneksa ugovora o podzakupu marine. Prenio je pitanja Čukovčana kojima smetaju neprimjerene građevine na kućnim brojevima 94 i 96 u Čukovcu. Na problem derutnih objekata u Prelogu upozorio je i vijećnik Dragutin Glavina, mlađi, dodavši da ima i onih koji su opasni za život stanara i prolaznika.
- Čukovec je naselje s najviše starih i napuštenih kuća. Treba naći modus kako riješiti taj problem, no, u rješavanje se mora uključiti država. Samo ove godine napisali smo 30-ak upozorenja vlasnicima, odnosno nasljednicima takvih nekretnina. Što se tiče ugovora s HEP-om, sve suglasnosti dobivene su i idemo prema realizaciji. Nadam se da ćemo uskoro postati korisnici tog prostora.
NE PROPUŠTAMO NATJEČAJE
Vijećnik Đuro Ujlaki upitao je koje je projekte Grad kandidirao EU fondovima i državi te predložio izgradnju improvizirane, nasute pješačko-biciklističke staze uz glavnu prometnicu u Otoku.
- Imamo dobar tim za projekte koji predvodi Miroslav Hržić. Samo u posljednje vrijeme kandidirali smo 4 projekta (vezana uz kanalizacijsku mrežu), ukupne vrijednosti 15-ak milijuna kuna. Ministarstvu kulture kandidirali smo uređenje društvenog doma u Čukovcu te gradske manifestacije, a ponovo smo se javili i na natječaj Fonda za energetsku učinkovitost za led javnu rasvjetu. Riječ je o investiciji od 1,400.000 kuna, tj., postavljanju 1.198 rasvjetnih tijela. Nadalje, javili smo se i na dva natječaja Ministarstvu turizma - za uređenje marine i gradnju biciklističke staze od Donje Dubrave do Preloga itd., odgovorio je gradonačelnik Kolarek, dodavši da će o ideji o improviziranoj stazi u Otoku razgovarati u ŽUC-u.
Vijećnik Nenad Igrec pitao je kada će se smanjiti cijena za boravak djece u vrtiću te se založio za stanare Nove ulice u Čehovcu koji nemaju asfalt, a nedostaju i drugi dijelovi infrastrukture.
- Novi proračun odgovor je na pitanje o cijeni vrtića. Od 1. siječnja 2014. cijena za 10-satni boravak djeteta bit će 550 kuna, a jaslice će drastično pojeftiniti s 940 na 740 kuna, rekao je gradonačelnik, dodavši da će uskoro biti završena dokumentacija za kanalizaciju i prometnu infrastrukturu u Čehovcu te da će u ovom mjestu biti realiziran novi projekt vezan uz energetsku učinkovitost.
ČUKOVČANI SE
MORAJU DOGOVORITI
Vijećnik Slađan Mihoci pitao je zašto nije započeta adaptacija društvenog doma u Čukovcu? Zanimale su ga i okolnosti zatvaranja poštanskog ureda u Draškovcu.
- Bio sam neugodno iznenađen kad je Hrvatska pošta bez najave zatvorila ured u Draškovcu, usprkos svim dogovorima koje smo bivši gradonačelnik Glavina i ja postigli s njima. Probat ćemo taj nedostatak kompenzirati našim građanima na drugi način. Adaptaciju društvenog doma u Čukovcu kandidirali smo na natječaj i, nažalost, nismo prošli. No, Čukovčani se moraju dogovoriti jer ovog trenutka ni sami nisu načistu žele li rušiti objekt ili adaptirati postojeći.
Vijećnik Dražen Novak zatražio je izvještaj o prihodima Pre-koma od primjene novog pravilnika o parkiranju. Gradonačelnik Kolarek prokomentirao je da je uvođenje besplatnog prvog sata parkiranja u centru Preloga dalo rezultate te da je primijećena veća fluktuacija ljudi u centru. (Željka Drljić)

Izvor: 3059