Gradovi i općine 07.11.2020. 22:33. Zadnja izmjena: 07.11.2020. 22:33.

Spacijalna jedinica Roda

Odana počast trojici poginulih hrvatskih policajaca

U organizaciji Udruge jedinice specijalne policije „Roda“ iz Varaždina, predstavnici Policijske uprave Međimurske, Grada Čakovca, Mjesnog odbora Kuršanec te pripadnici Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade „Tigrovi“, danas su položili vijence i upalili svijeće u počast poginulih pripadnika „Roda“. Počast poginulim braniteljima odana je kod Spomen-obilježja poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih, u Policijskoj upravi Međimurskoj te kod spomen-obilježja Branki Kosu u Kuršancu.

Devetog studenog 1991. godine, u borbenoj akciji, kao pripadnici Specijalne jedinice policije “Roda“ život izgubili Željko Pongrac, Branko Kos i Vlado Štampar čiji posmrtni ostaci još uvijek nisu pronađeni. Počast ovim čakovečkim braniteljima, pored predstavnika Udruge jedinice specijalne policije „Roda“, dali su i članovi obitelji, predstavnici Policijske uprave Međimurske te Grada Čakovca, gradonačelnik Stjepan Kovač i zamjenik Mario Medved. U Kuršancu je podno spomen obilježja poginulom Branku Kosu, vijenac su položili čakovečki gradonačelnik, njegov zamjenik i predsjednik Mjesnog odbora Kuršanec Siniša Kregar.

  • Željko Pongrac rođen je 1964. godine, početkom ratne 1991., pristupio je policiji. Bio je prvi međimurski policajac ranjen u akciji kod Borovog sela u svibnju te godine. Kao pripadnik Specijalne jedinice policije „Roda“ iz Varaždina, bori se na vukovarskom ratištu. Početkom studenog sa svojom jedinicom odlazi u Đakovo, gdje 9. studenoga, prilikom pokušaja proboja neprijateljskih linija, pogiba u selu Karadžićevo. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 1998., te su pokopani na čakovečkom groblju.
  • Branko Kos također je rođen 1964. godine, a u obranu zemlje uključuje se na samom početku Domovinskog rata kao policajac u PU Varaždinskoj . Također je bio pripadnih „Roda“, te je poginuo u istoj akciji pokušaja proboja neprijateljskih linija. Kos je pokopan u Varaždinu, a u Kuršancu mu je podignuto spomen-obilježje.
  • Vlado Štampar također je kao pripadnih specijalne policije u obranu uključen od početka. Već na proljeće i ljeto 1991. godine bio je u Ogulinu, Petrinji, Kostajnici te na kraju u Slavoniji. I on je sudjelovao u istoj akciji, no njegovo tijelo još uvijek nije pronađeno niti je sa sigurnošću utvrđena njegova sudbina.

Molitvu za poginule branitelje predvodio je kapelan kapelanije sv. Franje Asišiškog vlč. Vjekoslav Vidaček.