Gradovi i općine 10.12.2016. 11:07. Zadnja izmjena: 10.12.2016. 11:07.

Čakovec

Održan Izvršni odbor Platforme hrvatskih županija i gradova za smanjenje rizika od katastrofa

U četvrtak je u prostorima čakovečke Gradske uprave održana 15. sjednica izvršnog odbora Platforme hrvatskih županija i gradova za smanjenje rizika od katastrofa. Čakovec je član zajedno sa dvadeset i šest drugih hrvatskih jedinica lokalne i regionalne samouprave, cilj je Platforme graditi kapacitete u županijama i gradovima, kako bi se smanjili rizici od nesreća, katastrofa i drugih izvanrednih situacija.

Kako je pozdravljajući nazočne predstavnike hrvatskih županija i gradova rekao zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Mario Medved, Čakovec i Međimurje godinama znatna sredstva izdvajaju u sustave zaštite i spašavanja koji djeluju na našem području. Ta strategija pokazala se ispravnom prije dvije godine, kad su zahvaljujući spremnosti i opremljenosti ponajprije vatrogasaca spriječene veće materijalne štete i ljudske žrtve. Na našem području ustrojene su sve potrebne službe, osiguravaju se sredstva za njihov rad i opremanje. Također, shvatili smo da treba ulagati u preventivu i edukaciju, jer je to najbolji način da u slučaju bilo kakvih nepogoda sustav radi organizirano i kvalitetno, a građani znaju kako se trebaju ponašati.

Na sjednici je usvojen Sporazum o suradnji s Braniteljskom zadrugom „Aktivan život“, Sporazum o suradnji s tvrtkom „Defensor“ d.o.o. te Sporazum o suradnji sa Hrvatskom udrugom menadžera sigurnosti. Nakon sjednice održana je i radionica na temu „Smjernice za izradu procjene rizika“.