Gradovi i općine 08.01.2019. 08:14. Zadnja izmjena: 08.01.2019. 08:14.

100 obljetnica odcjepljenja

Održan znanstveni skup Međimurska događanja 1918./1919.

Znanstvenim skupom „Međimurska događanja 1918./1919. godine“ započelo je obilježavanje velike obljetnice naše povijesti – 100 godina odcjepljenja Međimurja od mađarske države. U organizaciji znanstvenog skupa okupilo se nekoliko međimurskih institucija i udruga - Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu, Muzej Međimurja Čakovec, Zrinska garda Čakovec, Družba Braće Hrvatskoga Zmaja, Zmajski stol Čakovec i Zrinski konjanici, a 15 znanstvenika i predavača održalo je zanimljiva izlaganja o važnim pojedincima, raznim aspektima i događajima koji su doveli do donošenja Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države 9. siječnja 1919. godine.

„Iako je o oslobođenju Međimurja od Mađarske napisano mnogo relevantne literature, spisa, i književnih djela, osjetili smo potrebu da se ti događaji još osvijetle iz drugih kuteva te da se spomenu pojedinci koji do sada nisu toliko poznati, a imali su snažan utjecaj. Dan pripojenja Međimurja Hrvatskoj odredio je sve nas te zbog toga o tome moramo nastaviti govoriti kako bi i mlađim generacijama što više približili našu povijest.“, istaknuo je predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu Ivan Pranjić.

U prvom djelu predavanja su uz župana Posavca i akademika Feletara održali Krunoslav Mikulan, Vladimir Huzjan, Josip Čreš, Ana Šestak, Vladimir Kapun, Željko Bratulović i Danijel Ciglarić. Drugi dio skupa okupirale su teme poput značenja crkve u međimurskim zbivanjima 1918./1919., vraćanje hrvatskih imena naselja u Međimurju, govorilo se o narodnom preporoditelju Luki Puriću, Stanku Štefoku i Đuri Viloviću. Predavanja u drugom dijelu održali su Stjepan Hranjec, Zvonko Kovač, Juraj Kolarić, Ivan Pranjić, Tomo Blažeka, Borka Bunjac, Josip Šimunko i Barbara Markač-Despinić.

Održana izlaganja bit će sakupljena u zborniku radova koji će biti objavljen tijekom ove godine. Znanstveni skup svojim su nastupom i izvedbom međimurskih pjesama obogatili članovi Poetikon benda, učenici Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec.