Gradovi i općine 10.06.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:06.

Održana međunarodna konferencija „Zaštitimo više od samih usjeva uz partnerstvo“

Sveti Martin na Muri, 9. lipnja 2015. - Korisnici sredstava za zaštitu bilja koji se žele nastaviti baviti svojom djelatnošću dužni su proći obaveznu izobrazbu i upoznati se s trendovima i inovacijama s područja sigurne primjene sredstava za zaštitu bilja. Riječ je implementaciji EU direktive koja nalaže kako su svi profesionalni korisnici sredstva za zaštitu bilja obvezni proći radionice zaključno s 26. studenim ove godine ukoliko se žele nastaviti baviti svojom djelatnošću. Stoga je Udruga proizvođača i zastupnika sredstava za zaštitu bilja Republike Hrvatske – CROCPA u suradnji s Europskim udruženjem za zaštitu bilja – ECPA-om održala međunarodnu konferenciju i praktičnu radionicu na temu „Sigurna primjena sredstava za zaštitu bilja“ pruživši na taj način potporu domaćim institucijama i profesionalnim korisnicima. 

 

Projekt „Sigurna primjena sredstava za zaštitu bilja - SUI”, posebno je osmišljen program za poljoprivrednike i gospodarstvenike. Radi se o nizu mjera za jednostavno korištenje i uspješno povećanje zaštite bilja i sigurnosti okoliša te, ono najvažnije, za zaštitu korisnika. Sudionici konferencije imali su priliku saznati sve informacije o najboljim praksama koje omogućuju funkcionalna i praktična rješenja za rukovanje sredstvima. 

 

U Hrvatskoj, u kojoj se održava 13. godišnja SUI konferencija, prikazan je presjek  projekta koji se provodi uz potporu Ministarstva poljoprivrede kao i svi pripadajući korišteni alati i materijali. "CROCPA-ini materijali nalaze se na fitosanitarnom portalu Ministarstva poljoprivrede s preporukom svim ustanovama koje provode obveznu izobrazbu u Hrvatskoj da te materijale koriste u izobrazbi a čime se želi osigurati dosljednost u primjeni kod profesionalnih korisnika što jamči potpuno sigurnu upotrebu.“  – istaknula je Irena Brajević, direktorica  CROCPA-e, Udruge proizvođača i zastupnika sredstava za zaštitu bilja Republike Hrvatske.

 

Ovogodišnja konferencija, čija je tema “Zaštitimo više od samih usjeva uz partnerstvo”, predstavila je konkretne rezultate različitih država koje su postigle u sklopu projekta, odnosno u suradnji s nacionalnim dionicima poput regulatornih tijela, savjetnika, instituta, sveučilišta, industrije, poljoprivrednika i dr. 

 

Vlastite primjere dobre prakse i uspješnog partnerstva predstavili su domaći i strani sudionici projekta „Sigurne primjene sredstava za zaštitu bilja“ iz Španjolske, Grčke, Portugala, Slovačke, Rumunjske, Bugarske i Hrvatske. Projekt je odlično uklopljen u domaće zakonodavstvo kojeg je propisalo Ministarstvo poljoprivrede budući da europsko zahtijeva obaveznu izobrazbu korisnika, distributera i savjetnika do kraja studenog ukoliko se žele nastaviti baviti svojom djelatnošću.

 

"Istinski uspjeh ove inicijative leži u partnerstvu i suradnji sa svim dionicima, lokalnom vlasti i Vladom. Cilj je pronaći zajedničke vrijednosti o održivom korištenju proizvoda za zaštitu bilja, a kako bismo došli do rješenja koja su ekonomski, ekološki i društveno prihvatljiva za sve. Imamo priliku vidjeti kako ovakav pristup djeluje u mnogim zemljama. Edukativno informativni materijali kreirani u sklopu SUI projekta prihvaćeni su kao službeni materijal svih država članica organizacije ECPA.“ - izjavio je Jean-Charles Bocquet, direktor ECPA-e.

 

Radi se o paneuropskoj inicijativi  ECPA-e i nacionalnih udruga, koja od prvog dana 2012. ima zajednički cilj unaprjeđenja odgovorne uporabe sredstava za zaštitu bilja za održivu poljoprivredu u Europi, s naglašenim lokalnim pristupom, uzimajući u obzir lokalne uvjete i okolnosti, odnosno nacionalne zakone i propise. Danas je u svakoj od 17 zemalja  Projekt koordiniran u partnerstvo. “Ovo je model koji daje konkretne rezultate. Prijenos znanja je ključ dijeljenja najboljih praksi”- zaključio je Jean-Charles Bocquet.

 

Izvor: 3137