Gradovi i općine 08.06.2016. 11:34. Zadnja izmjena: 08.06.2016. 11:41.

Marina Prelog

Održana prva kulinarska radionica projekta On The Move Međimurske županije

Projekt On The Move Međimurske županije ušao je u svoj drugi mjesec provedbe sportskih programa. Osim triju treninga za djecu tjedno, održavaju se i obiteljska događanja svakog drugog vikenda, a treće takvo upriličeno je u Marini Prelog, 5. lipnja 2016. Na istom mjestu održana je i prva kulinarska radionica projekta, a roditelji djece polaznika sportskih programa u Čakovcu, Nedelišću, Murskom Središću i Prelogu, s velikim su zanimanjem pratili pripremu jela od domaćih namirnica i svojim pitanjima, traženjem savjeta i alternativa u prehrani, dali radionici pravi smisao.

Kuhanje je povjereno Slađani Herman kojoj su pomogle učenice Srednje škole Prelog Elena i Maja Martinčević. Za savjete je bio zadužen liječnik i stručnjak za prehranu Branko Vrčić, kojem su roditelji na uvid predali svoje dnevnike obroka. Komentirajući poželjnost određenih namirnica i hrane, B. Vrčić je roditeljima pomogao da prodube spoznaje o njihovim kvalitetama i manama, isključujući napolitanke kao svakodnevni međuobrok te sugerirajući da voće poput jabuka, jagoda, bobičastog voća bude prvenstveni izbor ako je slatki, osvježavajući međuobrok tema.

- Birate li između banane i jagode, odaberite jagodu jer je pouzdano svježa. Banana koja putuje tisuće kilometara da bi došla do skladišta, prodajnog mjesta, a onda i vašeg doma, prolazi opsežan proces špricanja pa možete pretpostaviti čime je sve opterećena. Birajte ono čemu možete znati porijeklo, a Međimurje treba biti zahvalno na tome što se ovdje jede domaće, provjereno i dobro. Idite u Zagreb pa pogledajte što se od hrane nudi. Budimo sretni što živimo upravo ovdje - rekao je Branko Vrčić.

U pripremi jela sugerira se izbjegavanje prženog, osobito na uljima poput maslinovog ili palminog, uz preferiranje suncokretovog ulja.- Ako već koristite ulje za pripremu mesnih jela, a ne pečete na papiru u pećnici, onda nek to bude ono što je tipično za naš ambijent, dakle suncokretovo ulje. Uvijek se možete opredijeliti i za faširance tako da ih pripremite od krtog mesa i ispečete u pećnici na masnom papiru. Pokušajte izbjeći prženje i pohanje što je moguće više – sugerira B. Vrčić, dr.med.

Na brojna pitanja roditelja o tome kako osmisliti laganu večeru, jedna od sugestija bila je omlet s tikvicama i hajdinom kašom, jelom pripremljenim i na radionici. - Omlet je uvijek dobar izbor, a s njim su varijante beskrajne. Od toga da u njega možete staviti komadiće povrća poput paprike ili rajčice, do sezonskog bilja. Sada stavljam hajdinsku kašu u omlet, nju se može skuhati i tri dana prije i staviti u hladnjak, neće izgubiti na kvaliteti. Kašoto od piletine i prosene kaše koji pripremam kao prijedlog za ručak, može se pripremiti za dvadestak minuta. To doista ne uzima puno vremena, a zdrav je i lagan obrok – predlaže S. Herman.

Frape pripremljen od zobenih pahuljica, banane i jagoda može se i zamrznuti pa koristiti kao nadomjestak sladoledu. Iskoristite ovo razdoblje da sezonsko voće pripremiti za hladnjak – ili u komadu, ili spravljeno u obliku frapea. Vodu Kala, osvježenje na preloškoj kulinarskoj radionici osigurala je tvrtka Atlantic trade - Cedevita.