Gradovi i općine 06.07.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:06.

Održana radionica o unapređenju ljudskih prava i zaštita manjina u jugoistočnoj Europi

 

 

U okviru zajedničkog projekta EU i Vijeća Europe pod nazivom "Unapređenje ljudskih prava i zaštita manjina u jugoistočnoj Europi" održana je radionica o Okvirnoj konvenciji za zaštitu nacionalnih manjina i Europskoj povelji o regionalnim ili manjinskim jezicima.

 

 

 

Cilj radionice bio je da se predstavnici šest lokalnih uprava (Bogdanovci, Čakovec, Gračac, Kneževi Vinogradi, Pakrac i Pula) upoznaju sa sporazumima Vijeća Europe, koji su pravno obavezujući instrumenti i koji se odnose na zaštitu prava nacionalnih manjina. Radionicu je organizirao koordinator projekta za Hrvatsku Vedran Majstorović, a predavanja je održala voditeljica projekta Aleksandra Vujić, koja je moderirala i diskusije koje su uslijedile.

 

 

 

Za svoje projekte svaka će jedinica lokalne samouprave iz Hrvatske dobiti donaciju Europske Unije i Vijeća Europe u iznosu 18.000,00 eura, dok će ulaganje svake općine ili grada iznositi 2.000,00 eura. Grad Čakovec je na natječaju kandidirao projekt “Romona” u kojem je cilj osnaživanje društvenog položaja Romkinja – uz različite oblike edukacije u Romskom obiteljskom centru Kuršanec se osniva ženska romska udruga Romona koja će poticati zapošljavanje žena a u udruzi će se provoditi i radna aktivnost – sitotisak na tekstilu.

 

Izvor: 3141