Gradovi i općine 03.06.2016. 07:15. Zadnja izmjena: 03.06.2016. 07:17.

Četvrtak, 2. lipnja

Održana radna akcija čišćenja naselja Kuršanec-Lug, napunjeno 100 vreća za smeće

Na inicijativu Vijeća romske nacionalne manjine Grada Čakovca i udruge „Romski san“ u četvrtak u naselju Kuršanec-Lug održana je radna akcija čišćenja naselja. Vijeće je financiralo nabavu alata i vreća za zbrinjavanje otpada, kako bi sudionici akcije prikupljeno mogli razvrstati i pripremiti za odvoz.

Tijekom akcije koja je trajala nekoliko sati, napunjeno je 100 vreća za smeće koje će preuzeti djelatnici GKP ČAKOM, te odvesti na deponiju. U akciji su sudjelovali primatelji zajamčene minimalne naknade starosti do 25 godina prema spisku Centra za socijalnu skrb Čakovec, a dio mještana i djece uključio se u akciju dobrovoljno. Pozivu za sudjelovanje se nije odazvalo 30 ljudi koji će biti prijavljeni Centru za socijalnu skrb te će, nakon provjere razloga nesudjelovanja, ako nemaju opravdani razlog, sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi prestati primati naknadu.

Akcija je dobila i međunarodni značaj zbog uključivanja i 30 misionara iz udruge „Svjetionik života“ Zagreb koji su u Hrvatsku doputovali pretežito iz američkih država Floride i Alabame (SAD). I Romski obiteljski centar Kuršanec bio je prepun aktivnosti. Uz redovan rad Dječjeg vrtića i programa pomoći učenicima koji provodi udruga „Sfera“, u Centru je organiziran i upis djece u prvi razred osnovne škole i sistematski pregled. Njega su proveli zaposlenici Osnovne škole Kuršanec i Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

Izvor: Slobodan Veinović