Gradovi i općine 26.04.2019. 08:36. Zadnja izmjena: 26.04.2019. 08:37.

Čakovec

Održana završna konferencija projekta Attractour

U Međimurskoj palači turizma okupili su se sudionici projekta „Attractour – Revitalizacija kulturnog nasljeđa u turističke atrakcije na području Međimurske županije i regije Letenye“, provedenog s ciljem stvaranja prepoznatljivih turističkih destinacija Međimurja i Letenya.

Projektom su uspostavljene dvije turističke atrakcije s centrima za posjetitelje u Čakovcu i Letenyu. Nekadašnja stražarnica u bivšoj čakovečkoj vojarni rekonstruirana je i prenamijenjena u Međimursku palaču turizma koja je postala sjedištem Turističke zajednice Međimurske županije. U rekonstrukciju i opremanje uloženo je četiri milijuna kuna, a Europska unija sufinancirala je 85%. S druge strane, u mađarskom Letenyu rekonstruiran je dvorac Szapary. Renovirani objekti prilagođeni su osobama s invaliditetom te slijepim i slabovidnim osobama. Jedan od rezultata projekta su i zajednički turistički paketi namijenjeni obiteljima s djecom, biciklistima te studentima. Svaki od paketa nudi sadržaje zanimljive određenoj skupini turista u Međimurju i na području Letenya s ciljem produljenja trajanja njihova boravka.  

Prisutne je pozdravila ravnateljica Javne ustanove REDEA Sandra Polanec Marinović, dok je voditeljica projekta Sandra Majsan napomenula kako je projektom obuhvaćeno više od 660 osoba koje su sudjelovale u 19 različitih aktivnosti - radionicama za predškolsku djecu, osnovnoškolce, srednjoškolce, studente i turističke vodiče. Zamjenica župana Sandra Herman istaknula je da je ovo značajan iskorak u turističkoj ponudi Međimurja, a posebno veseli što je Turistička zajednica Međimurske županije nakon neprestanog seljenja dobila vlastiti dom. Gradonačelnik grada Letenye Szilárd Farkas istaknuo je zadovoljstvo suradnjom na dosadašnjim projektima koji su se bazirali na kulturnom i turističkom nasljeđu, a kako je rekao, nada se i povezivanju i na gospodarskom području.

Projekt ukupne vrijednosti 1,5 milijuna eura sufinanciran je iz Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska za programsko razdoblje 2014.-2020. Vodeći partner je REDEA, a projektni konzorcij čine još i Međimurska županija, TZ, Letenye i Sveučilište Panonn iz Nagykanisze.