Gradovi i općine 09.07.2016. 09:50. Zadnja izmjena: 09.07.2016. 09:58.

ZAMP

Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu: Smišljeno se radi na gušenju identiteta

Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu obraća se javnost upozorenjem na oporezivanje autorskih prava za izvođenje djela Hrvatske pučke baštine koje provodi Služba zaštite autorskih muzičkih prava (ZAMP) koja djeluje pod okriljem Hrvatskog društva skladatelja. Predsjednik Matice hrvatske Čakovec Ivan Pranjić zapitao se odakle ZAMP-u pravo da oporezuje izvedbe svih kompozicija kao da njima pripadaju autorska prava, bez obzira na to tko su autori glazbenih djela.

- Apsurdno je da 86 međimurskih KUD-ova koji promoviraju i čuvaju pučku tradiciju, za svoje nastupe mora plaćati naknade za izvođenje glazbenih djela kojima se niti ne znaju autori, rekao je Pranjić. Na taj je problem, kojim se guši njegovanje tradicije, upozorio i na nedavno održanoj skupštini Matice Hrvatske u Sinju i dobio potporu da se krene u derogaciju Zakona kojim se takvo što dopušta.

- Ne sporimo pravo da ZAMP oporezuje izvođenje djela svojih članova i živućih autora, ali da se oporezuje Žganec, Andrašec ili Beethoven, apsolutno je apsurdno, ogorčen je Pranjić. Predrag Kočila, predsjednik KUD-a Mihovljan, stvari je pojasnio na vlastitim iskustvima koja KUD sprječavaju da održava probe ili nastupe. - Sve bi moglo doći na naplatu jer ne postoji zastarijevanje, a KUD-ovi djeluju kao neprofitne udruge, ogorčeno je rekao Kočila koji je zbog toga bio i na sastanku s direktorom ZAMP-a. Pokazao je i nedavno pristiglu opomenu koja je, bez ikakve prijašnje fakture, stigla udruzi iz Belice u kojoj ih ZAMP tereti za nastup u 2011.godini.

Prof. dr. sc. Stjepan Hranjec, prof. emerit., naglasio je kako je pučko stvaralaštvo individualni čin. Objasnio je da su popijevke po poetičkim pravilima kolektiva u kojem su živjeli, bilježili pojedinci čije se ime gubilo kada su pjesme postale narodne, odnosno kad ih je prihvatila masa.

- Narodna popijevka je narodna svojina, to su pjesme naših predaka. Oni koji ih izvode obično nastupaju besplatno i ne ostvaruju prihode, a dužni su plaćati porez, upozorio je Hranjec.

Borbu protiv ovakvog Zakona podržao je i akademik Dragutin Feletar nazvavši čin ZAMP-a kulturocidom te je obećao da će se uz pomoć Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti krenuti u pokretanje ustavne tužbe.