Gradovi i općine 29.10.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:51.

Oko 200 milijuna kuna europskog novca za "Aglomeraciju Čakovec"

U utorak su u Vukovaru potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava, ugovori o sufinanciranju te ugovori o partnerstvu za infrastrukturne projekte iz područja voda, vrijedne više od 712 milijuna kuna. Među njima je i projekt Aglomeracije Čakovec.

 

Spomenuti ugovori potpisani su u sklopu operativnog programa "Zaštita okoliša". Projekt „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Čakovec“ vrijedan je više od 273 milijuna kuna a Europska unija sufinancira ga sa gotovo 73 posto. Uz modernizaciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na najvišu razinu, tijekom projekta bit će izvedena i rekonstrukcija postojećeg sustava i mreže odvodnje koja će biti proširena na nova naselja. Izgradit će se 70-ak kilometara kanalizacijske mreže, 32 nove crpne stanice te se očekuje priključenje više od 8.400 novih korisnika na sustav javne odvodnje. Ovim projektom postići će se zaštita stanovništva i okoliša od negativnog utjecaja ispuštanja komunalnih otpadnih voda u podzemne vode i otvorene vodotoke, točnije u potok Trnavu u kojem završava većina otpadnih voda s ovog područja. 

 

Na potpisivanju su bili gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač i zamjenik Mario Medved, koji su tom prilikom istaknuli da je ovo projekt koji će problem odvodnje i zbrinjavanja otpadnih voda sa šireg gradskog područja riješiti za mnogo godina unaprijed. Osim direktnih učinaka na okoliš, ova investicija otvara nove poslove za našu građevinsku operativu te posredno nova zapošljavanja, naravno ukoliko njihove ponude budu najbolje na javnim natječajima.  Nova infrastruktura omogućit će nesmetan razvoj Čakovca i okolnih općina, dugoročno planiranje gospodarskog razvoja te povećati našu konkurentnost kod potencijalnih investitora.

 

Uz grad Čakovec u projekt je uključeno čak pet okolnih općina: Nedelišće, Pribislavec, Strahoninec, Sveti Juraj na Bregu i Šenkovec.  Na svečanosti potpisivanja, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić,  iskazao je zadovoljstvo činjenicom da je Republika Hrvatska za sufinanciranje projekata iz zaštite okoliša od Europske unije dobila ukupno 2,1 milijardu kuna za operativno razdoblje 2007. – 2013. 

 

Na svečanosti pored potpredsjednika vlade i predstavnika međimurskih jedinica lokalne samouprave, bili  i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, gradonačelnici Vukovara, i Županje, načelnici općina Borovo, Bogdanovci, Trpinja i Štitar te direktori lokalnih komunalnih poduzeća Vodovod grada Vukovara, Međimurske vode i Komunalac iz Županje.

 

Osim projekta u Međimurju, poptpisani su i ugovori za aglomeracije Vukovar i Županja.

Izvor: 3105