Gradovi i općine 17.10.2017. 22:03. Zadnja izmjena: 17.10.2017. 22:05.

Savjesni Međimurci

Općina nam pomaže, zar ćemo joj vratiti odlaganjem smeća u okoliš?

Nakon uzastopnih ljetnih oluja u jednoj od kojih je posebno stradala i Sivica, brojnim je kućevlasnicima tuča upravo razorila krovove kuća, gospodarskih objekata, staja, posebno onih koje su bile pokrivene salonitnim i bitumenskim pločama.

Kako je krenula obnova – kaže Zvonko Varga, rendžer Međimurske prirode i komunalni redar u Općini Podturen - pojavili su se opet uz šumarke i uz poljske putove mali deponiji otpada, pa je trebalo odmah reagirati:

- Na prvu pojavu odbacivanja oštećenih salonitnih i bitumenskih ploča u prirodu Općina Podturen organizirala je skupljanje, te preuzela trošak zbrinjavanja tog otpada. Za 2,5 kuna po kilogramu kad se prikupi dovoljno ploča zagrebačka tvrtka će otpremiti i neškodljivo zbrinuti ploče koje sadrže i opasan azbest. Privremeno odlagalište je na mjestu nekadašnjeg saniranog deponija uz Podturen, otpadne ploče tu se mogu besplatno odložiti. 

U općinskom uredu kažu da će se ploče skupljati do kraja listopada, pa je i upućen poziv svima koji su obnavljali krovišta da se požure s dopremom otpadnih ploča na deponij. Nevenka Jezrenik iz Sivice među onim je savjesnim mještanima općine Podturen koji drže do očuvanja okoliša i pravilnog postupanja s otpadom. Nije joj bilo teško, kaže, s traktorom povući do Podturna, odnosno privremenog odlagališta:

- Pa tko ima malo savjesti mora paziti kako se otpad odlaže. A sad kad je Općina pozvala da na deponij dopremimo sve što nam je tuča na krovovima uništila, stvarno je nerazumno otpad odlagati u prirodu. Mi smo doma sve pospremili, skupili i evo, tu sam dopremila, a Općina bude sve to zbrinula kako treba, kaže Nevenka.