Gradovi i općine 14.05.2020. 14:23. Zadnja izmjena: 14.05.2020. 14:25.

Kad i kako?

Općina Nedelišće kreće u veliku obnovu ulica

- Nakon izgradnje kanalizacijske mreže u osam naselja naše općine u potpunosti su obnovljene sve prometnice. A sad je opet na redu središnje naselje, samo Nedelišće. Nekad, prilikom izgradnje kanalizacije u Nedelišću, nije bilo novca i za sanaciju prometnica niti je rekonstruirana vodovodna mreža. Prometnice su u lošem stanju i krećemo u veliku sanaciju, uz istovremenu rekonstrukciju vodovodne mreže i kućnih priključaka. Već imamo više projekata - kaže Darko Dania, načelnik Općine Nedelišće.

Okosnica priče je spoj Ulice Vinka Karlovića i Zavrtja. Na Zavrtju je, podsjetimo, proveden postupak urbane komasacije i formirano je 70-ak gradilišta. Načelnik kaže da će Međimurske vode kroz mjesec ili dva krenuti u izgradnju vodovodne i kanalizacijske mreže na toj "gromadi".

- Mi ćemo započeti sa zemljanim radovima na koridorima prometnica, a oni će uvesti vodovod i kanalizaciju. Potom ćemo pošljunčati te trase budućih cesta. S Elektrom je dogovorena izgradnja niskonaponske mreže. Krajem godine ljudi će moći graditi kuće na Zavrtju - kaže Dania. Pojašnjava kako Općina potom mora dio kanalizacijske mreže Zavrtja spojiti s Karlovićevom.

- Poslije ovih radova kreće rekonstrukcija magistralnog vodovoda i kanalizacijskog kolektora u Karlovićevoj. Treba spojiti infrastrukturu sa Zavrtjem. Pojednostavljeno, dio kanalizacije iz Zavrtja ići će na Karlovićevu, a voda iz nje prema Zavrtju. Rješavamo imovinsko-pravne odnose. Kad ti radovi završe slijedi potpuna obnova Karlovićeve. Dio uređenja ceste platit će Međimurske vode, dio Općina, a javili smo se i na natječaj Ministarstva graditeljstva. Karlovićeva će se uređivati u dvije faze. Prvo kolnik s odvodnjom, a potom pješačka staza s jedne strane ulice - kaže.

Za mjesec dana Općina će raspisati javnu nabavu i za radove u Grobljanskoj ulici. Uredit će parkiralište iza groblja, a Međimurske vode će do njega produžiti kanalizacijsku mrežu. - Projektiraju i rekonstrukciju vodoopskrbe u ulicama Josipa Marčeca, Novoj ulici i Novom Naselju, a mi imamo spremne projekte za njihovu obnovu, kao i za Ulicu Ljudevita Gaja u Dunjkovcu. Obnova Karlovićeve ide sigurno, a ostale ulice u skladu s proračunskim mogućnostima i uz javljanje na natječaje - kaže načelnik Dania.

Pješačke staze u Čakovečkoj ulici

- Ove godine nastavljamo s uređenjem pješačke staze s južne strane Čakovečke ulice, do kružnog toka. Rekonstruirat će se i vodovodna i plinska mreža te kućni priključci. A što se tiče sjeverne pješačke staze uz Čakovečku, tj. cijelog pojasa uz cestu od Trga Republike do kružnog toka, prije epidemije bilo je dogovoreno da ćemo dobiti 50 posto sredstava. Čekamo razvoj situacije - kaže Darko Dania.