Gradovi i općine 01.06.2016. 09:53. Zadnja izmjena: 01.06.2016. 10:04.

Uz blagdan Tijelova

Općina Podturen proslavila svoj Dan

U Podturnu je u četvrtak, 26. svibnja, uz blagdan Tijelova proslavljen Dan Općine Podturen. U župnoj crkvi je održana sveta misa, predvodio ju je župnik Josip Pivar, a onda tradicionalna tijelovska procesija kroz mjesto, uz koju Općina veže i svoj svečani dan. Glavna općinska svečanost bila je svečana sjednica Općinskog vijeća Podturna, kojoj su uz vijećnike i građane prisustvovali i uzvanici, među njima predstavnici županije i susjednih i prijateljskih gradova i općina u Međimurju kao i općine Kerkaszentkiraly u mađarskom Pomurju, s kojom Općina Podturen ima prijateljske i partnerske odnose u nekim projektima, te ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Goste je pozdravio i žiteljima Dan Općine i blagdan Tijelova čestitao Vjenceslav Hranilović, predsjednik općinskog vijeća, podsjetio je pri tom da su u 23 godine postojanja Općine Podturen realizirani mnogi kapitalni projekti, a i niz manjih investicija koji su Općinu učinili pravom urbanom sredinom koja bi trebala biti privlačna za život obitelji, za mlade ljude i za poslovni život. No, mladi odlaze, pretežno u Austriju, Njemačku i druge zemlje EU, za poslom, i Općina polako “stari”, upozorio je. Općinski načelnik Josip Lepen u svojoj je prigodnoj riječi naveo niz projekata kojima Općina namjerava dalje unapređivati javni standard života u svojim naseljima i zaustaviti odljev ljudi. Ističu se nastavak gradnje kanalizacije u Novakovcu, dodatna ulaganja u odvodnju u Ferketincu i održavanje kanala oborinskih voda po naseljima, uređenje društvenog doma u Sivici i uređenje okoliša i iparkirališta kod mrtvačnice, nastavak uređenja kulturno sportskog centra u Celinama.

Za projekte za koje je već ishođena građevinska dozvola, školske sportske terene procijenjene vrijednosti od 3 i pol milijuna kuna i hostel od 2,8 milijuna, potražit će se pomoć države, odnosno EU. Općina će ove godine za društvene djelatnosti izdvojiti 1,65 milijuna kuna, rekao je. Sudionike svečanosti pozdravili su i Dan Općine čestitali zamjenik župana Zoran Vidović i ministar Horvat. Uz svečanost je održan i kulturni program u kojem su nastupili Puhački orkestar Općine Podturen, vokalna skupina KUD-a Podturen i Marija Biber kao solistica te s recitacijom Mihaela Mikulić, učenica Podturen. U programu proslave odigrana je i nogometna utakmica reprezentacija Općine Podturen i Općine Domašinec i sportski susreti udruga umirovljenika dviju općina, dok su članovi SRD Šaran iz Podturna održali natjecanje u sportskom ribolovu za Kup Općine Podturen.