Gradovi i općine 16.03.2018. 23:55. Zadnja izmjena: 16.03.2018. 23:55.

Problemi

Općina Podturen: Što načelnik skriva u sivičkom Bereku?

U Sivici je u planu uređenje rekreacijskog parka u dijelu naselja zvanom Berek. Na internetskim stranicama Općine objavljeno je idejno rješenje, odnosno skica i prezentacija budućeg parka te je upućen poziv mještanima da dostave svoje komentare, ideje, mišljenja. Ponukan nepravilnostima koje je uočio u objavljenim dokumentima  obratio nam se Željko Golubić, diplomirani ineženjer arhitekture, bivši mještanin Sivice. 

- Pozdravljam inicijativu da se uredi središnji dio mjesta što je interes svih mještana. Riječ je o prostoru na kojem su grupirani svi društveni sadržaji: škola, dječji vrtić, društveni dom, kapela, sportski klub, vatrogasni dom, sportski tereni te dvije poslovne građevine od kojih je jedna samoposluga. Detaljnim planom uređenja centra naselja Sivica, jasno se daje značaj tom prostoru te se propisuje izrada jedinstvenog hortikulturnog projekta. No, iz priloženih dokumenata na internetskim stranicama Općine Podturen nije vidljivo tko je autor navedenog sadržaja, na temelju kojih zakonskih procedura je odabran te njegova stručna kompetentnost, rekao je arhitekt Golubić i dodao kako se u načelu predloženi sadržaji kao ideja čine zanimljivim. Međutim, budući da se radi o prostoru s visokom razinom podzemnih voda i u vrijeme jačih oborina djelomično poplavljenoj površini, predložena vegetacija nije u potpunosti adekvatna, kao što nije prihvatljiva ni sadnja grabove živice visine gotovo dva metra po rubu parka. Rješenje problema Golubić vidi u idejnom rješenju koje treba napraviti u skladu s Detaljnim planom uređenja i pravilima struke.

- Potrebno je napraviti snimak postojećeg stanja, analizu prostorno-planske dokumentacije, smjernice i mišljenje Mjesnog odbora te grafički i tekstualni dio koji jasno opisuje predloženo rješenje s vizualizacijama. Svakako bi trebalo organizirati javno izlaganje autora idejnog rješenja u prostorijama društvenog doma sa svim zainteresiranim mještanima te im prezentirati rješenje, plan realizacije i način financiranja kao i moguću dobrobit od cijelog projekta, pojašanjava Golubić.

BILO TKO MOŽE ZABADAV 'RISATI'?

Upitali smo načelnika Podturna Pericu Hajdarovića, mag. ing. mech., tko je izradio skicu parka, te je li riječ o autoru izabranom putem javnog natječaja? I dobili - intrigantan odgovor:  - Objavljena je samo skica za koju nije bilo potrebno raspisati javni natječaj i mogao ju je izraditi bilo tko. Skicu je besplatno izradila jedna tvrtka koja želi ostati anonimna. Potpuno je nebitno o kojoj se tvrtki radi, reče mladi Hajdarović, vjerujući da javnosti nije dužan iznijeti podatke.