Gradovi i općine 09.05.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

Operativna čudesa iz Gornjeg Mihaljevca

Potpredsjednik Općinskog vijeća Gornjeg Mihaljevca Mladen Borko (HSS) na sjednici održanoj još 18. ožujka iskoristio je aktualni sat da načelniku Goranu Lovrecu iznese prijedlog.
- Predlažem da načelnik na aktualnom satu naših sjednica u kratkim crtama izloži najvažnije o onome što je radio i što se događalo u periodu od tri mjeseca, kako bismo u Vijeću bili obaviješteni o aktualnostima iz rada Općine. Načelnik bi mogao izdvojiti ono što smatra da vijećnici trebaju znati, a što se događa između dviju sjednica s obzirom da se sastajemo prosječno jednom u tromjesečju, rekao je Mladen Borko.
Načelnik je najavio da će za iduću sjednicu pripremiti pisano izvješće o svom radu od 1. siječnja do 31. ožujka o.g. i tome dodao:
- Podsjećam da, prema članku 45. Poslovnika, općinski načelnik Vijeću dva puta podnosi polugodišnje izvješće - i to do 15. rujna za period od siječnja do lipnja tekuće godine te do 31. siječnja za period od srpnja do prosinca prethodne godine. Općinsko vijeće ne može zahtijevati od općinskog načelnika izvješće koje bitno odudara od izvješća koje je već dato po istom pitanju, citirao je G. Lovrec službene općinske dokumente koji ga ne oslobađaju vijećničkog poziva da im se obrati s aktualnostima.
- Odustajem. Ne morate uopće davati izvješće. Ne morate. Za novu godinu možete nam dati izvješće i to je to, rekao je odmah M. Borko.
Uvreda
Uključio se predsjednik Vijeća Josip Petković i pozvao načelnika da se slijepo ne drži formalnosti jer je operativac kojem Općinsko vijeće usvaja prijedloge koje on provodi.
- Pa načelnik može reći što se dogodilo, što je radio i gdje je bio. Ne bi vam se jezik pretrgnuo da kažete što ste radili, a ne da strogo poslovnički otpilite vijećnika Borka ko zadnjeg balavca, ljut je bio Petković.
Tako je rasprava narasla poput balona. Mladen Borko dodao je:
- Nitko od vas ne traži podnošenje izvješća, već da nas informirate. Ako nekoga vrijeđa bilo što što se ovdje izgovori, onda se ja više neću javljati za riječ. Govorim ono što mislim da je dobro za Vijeće i javnost. Radite od ovoga nešto nepotrebno.
Potom je predsjednik Petković iznio aktualnost iz općinskog ureda, a ta je da je bez zasnivanja radnog odnosa angažirana još jedna osoba.
- U ured Općine, uz naknadu od 1.600 kuna, na godinu dana došla je još jedna osoba. Ne želim otvarati polemiku s načelnikom, o tom-potom, no, gospođa je s područja Općine Selnica, a možda je i netko iz Općine Gornji Mihaljevec bio na raspolaganju, rekao je predsjednik Vijeća J. Petković, na što se više nitko nije referirao.
A. Ličanin

Izvor: 3080