Gradovi i općine 01.02.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

OŠ PRIBISLAVEC: PSIHOLOG I ZAŠTITARI SMIRILI SITUACIJU

Krajem prošle školske godine u cijeloj je Hrvatskoj odjeknuo slučaj Osnovne škole Vladimira Nazora u Pribislavcu u kojoj su roditelji podigli prosvjede, organizirali se u udrugu Roditeljsko krilo i nisu posustali sve dok u jesen nije ispunjen dio njihovih zahtjeva i dok nije odstupio tadašnji ravnatelj ustanove Josip Šipek. Podsjetimo, roditeljski bunt izazvalo je kontinuirano nasilje romske djece nad neromskom i zataškavanje slučajeva.
S novom školskom godinom, red čuvaju zaštitari za koje je trebalo izdvajati 10-ak tisuća kuna mjesečno, a ravnateljicom je imenovana Sandra Herman, učiteljica razredne nastave i njemačkog jezika, inače dugogodišnja djelatnica ove škole.
Od ovog polugodišta, zaštitara više nema u školi, a ravnateljica Herman sa zadovoljstvom ističe da se radi normalno, dodavši kako smatra da svaki problem zapravo treba rješavati unutar škole. No, činjenica je da problem kulminacije nasilja među djecom i zataškavanja nitko nije ni pokušao riješiti sve dok nije “napustio” zidine Feštetićevog kaštela:
- Veliki dio problema koji su bili istaknuti tijekom roditeljskih prosvjeda sada su riješeni. Od ovog polugodišta više nije bilo potrebe da zaštitari budu u školi te se odgojno-obrazovni proces odvija normalno, bez incidenata, uz dežurstva naših učitelja i učenika. Proteklih mjeseci nije bilo nikakvih intervencija. Djeca se, uz normalno odvijanje nastave, pripremaju za natjecanja, sudjeluju u njima, a u pripremi smo i za realizaciju pilot projekta produženog boravka. Ostvarujemo dobru suradnju sa Školskim odborom te vijećima roditelja i učenika, što pokazuje da sada radimo u normalnim uvjetima - rekla nam je ravnateljica Sandra Herman.
NADAMO SE...
Jesu li razvojem i stabiliziranjem situacije u pribislavečkoj školi zadovoljni (i) članovi Roditeljskog krila, udruge koja je osnovana da bi rekla odlučno NE nasilju, pitali smo predsjednicu ove asocijacije Gordanu Barilu:
- Školska godina započela je uz novozaposlenog psihologa, zaštitarsku službu, novu ravnateljicu i nekoliko problematičnih učenika manje. Bio je to rezultat dobre volje, rada i truda svih kojima su djeca i njihova sigurnost u školi na prvom mjestu. Kao udruga smo poštivali stav nove, ambiciozne ravnateljice koji se odražavao u tome da probleme želi rješavati unutar škole, ali pošto su članovi Roditeljskog krila i roditelji učenika, relativno smo dobro upoznati sa stanjem u školi.
Zaštitarima je uspjelo s djecom izgraditi odnos povjerenja i respekta te su djeca stekla dojam sigurnosti u školi. Zadovoljni su bili i roditelji, a prema riječima ravnateljice, i učiteljima je bilo puno lakše raditi. Na žalost, u drugom polugodištu zaštitarska služba nije angažirana. Župan Ivica Perhoč najavio je još prije početka školske godine da će zaštitari u školi boraviti tako dugo dok bude pokazatelja da postoji potreba za njihovim angažmanom.
JESU LI ZAŠTITARI OTIŠLI ZBOG
TROŠKOVA?
- Ravnateljica je u razgovoru s predsjednikom Vijeća roditelja rekla da je stanje zadovoljavajuće i bez zaštitara. Djeca, roditelji, a i sami zaštitari pričaju drugu priču, ali oni ne predstavljaju institucije odgovorne za funkcioniranje škole i sigurnost u njoj. Nemamo razloga ne vjerovati u to da su sve relevantne institucije (osnivač, vodstvo škole...) stekle uvid u stanje u školi te je rezultat toga bio prekid angažmana zaštitarske službe. Isto tako, želimo vjerovati da se ništa nije odlučivalo na osnovi velikih troškova za tu namjenu. Roditelji su imali priliku vidjeti evidenciju o događajima u školi koja se vodila od strane djelatnika zaštitarske službe. Iz te evidencije moglo se vidjeti da su se stalno ponavljala imena istih učenika, čiji su postupci tražili intervenciju, u svrhu zaštite drugih učenika, a ponekad i zaštite samih “prijestupnika”. Nama je iznimno drago ukoliko su djelatnici škole te učenike uspjeli “preodgojiti”, pa sad incidenata nema, a ako ih i ima, želimo vjerovati da su djelatnici u stanju to sami riješiti. Isto tako, drago nam je ukoliko su djelatnici škole uspjeli učenicima pušačima zabraniti pušenje za vrijeme školskog odmora u dvorištu škole. Nadamo se da su prošla i ona vremena u kojima se problematične učenike puštalo s nastave (bez evidencije) nakon 2. sata, da bi se s ostalim učenicima moglo normalno raditi - izjavila je predsjednica Roditeljskog krila Gordana Barila.

Željka Drljić

Izvor: 2858