Gradovi i općine 22.12.2018. 08:25. Zadnja izmjena: 22.12.2018. 08:28.

Završena velika investicija

Otvorena nova školska sportska dvorana u Strahonincu

„Ovim zapisom ostavljamo generacijama iza nas spomen na veliki i dugo očekivani projekt gradnje školske sportske dvorane. Neka ovo polaganje kamena temeljca bude vječni i neizbrisivi trag u povijesti Osnovne škole Strahoninec, Općine Strahoninec i Međimurske županije. Neka sloga i zajedništvo budu i dalje zalog naše budućnosti, na svekoliko zadovoljstvo i ponos budućih generacija.“, riječi su sa kamena temeljca koji je postavljen 25. ožujka 2014. godine.

 „Osnovna škola Strahoninec slavi veliku obljetnicu, i smatramo ovo najljepšim božićnim darom za sadašnje i buduće generacije naših učenika. Hvala svima koji su na bilo koji način pomogli da ovu prelijepu priču započnemo, ali  i  završimo na najljepši mogući način. Stoga posebnu zahvalu upućujem županu Međimurske županije Matiji Posavcu, načelniku Općine Strahoninec Franji Lehkecu, Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Ministarstvu graditeljstva i Ministarstvu regionalnog razvoja“, emotivna je bila u svom obraćanju ravnateljica osnovne škole Strahoninec Jelena Okun.  Iz perspektive Općinskog vijeća Općine Strahoninec izgradnja školske sportske dvorane je ulaganje u društvo, u djecu i mlade, a ujedno i prilika da se u novo otvorenoj dvorani održi i svečana sjednica. „Današnja svečana sjednica Općinskog vijeća, simboličan je događaj, motiviran realizacijom dugo očekivanog projekta, izgradnje školske sportske dvorane u Strahonincu. Dvorana je cilj koji smo ostvarili angažiranjem različitih razina vlasti, od općinske, preko županijske do ministarstva, ali prije svega zajedništvom i željom naših mještana.“, rekao je predsjednik OV OS Vladimir Lepen. 

U cijeloj svojoj povijesti i danas, osnovna škola Strahoninec predstavlja kulturno, društveno i obrazovno središte općine Strahoninec. 332 učenika, 16 odjela, 44 zaposlenika, eTwinnning škola, obilje izvannastavnih programa, školskih i međunarodnih projekata ponos je svih mještana, a mnoge generacije učenika oblikuje u buduće lidere. „Ostvario se san naših učenika. Ova dvorana je dokaz da zajedno možemo ostvariti velike stvari koje će jamčiti gospodarski, ekonomski, ali i kulturološki uzlet naše ponosne Općine. Također sam siguran da će generacije učenika koje dolaze iskoristiti ovu dvoranu te postizati još bolje sportske rezultate.“, ponosan je bio načelnik općine Strahoninec Franjo Lehkec

Međimurski župan Matija Posavec, sretan i ponosan istaknuo je „Ovo je veliki dan za Strahoninec i za cijelo Međimurje. Kada imate školu poput OŠ Strahoninec, koja ima 14  europskih oznaka kvalitete, status etwinning škole, školu u kojoj su projekti Erasmusa dio kurikuluma ili školi u kojoj se provodi EU projekt 1,2,3 palim lampicu gdje se radi sa darovitim učenicima, nepravedno je ako takva škola nema svoju dvoranu. Današnja slika govori više od tisuću riječi, zajedničkom sinergijom ostvarili smo san mještana Strahoninca i svih mještana koji će ovu dvoranu koristiti. Svaki osmijeh na licu učenica i učenika, svako zadovoljstvo učiteljica i učitelja, svaki ponos mještana danas ovdje opravdava svaku uloženu kunu u ovu dvoranu koju smo svi zajedno s gospođom Bernardom Topolkom i svima uključenima gradili u protekle 4 godine.“ 

Ukupna vrijednost izgradnje dvorane je 11. 675.315,37 kuna, od čega je Međimurska županija izdvojila 6.847.680,00 kuna, Općina Strahoninec 3.375.748,79 kuna, Ministarstvo europskih fondova 804.046,00 kuna, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja 647.840,33 kuna. „Međimurska županija primjer je odgovornog osnivača škola koji doista brine o obrazovanju, ne samo deklarativno, nego brojnim kvalitetnim projektima. Drago mi je da župan Posavec dijeli i moje stavove da je obrazovanje ključ promjene u našem društvu i da maksimalno ulaže napore da svi zajedno uvedemo u naše škole 21. stoljeće i čestitam Vam na ovoj prekrasnoj dvorani koja će biti mjesto gdje će se stvoriti brojne uspomene.“, rekla je ministrica znanosti i obrazovanja prof.dr.sc. Blaženka Divjak. 

Strahoninčanka, predsjednica Školskog odbora ove škole, zastupnica u Hrvatskom saboru Bernarda Topolko nesumnjivo je bila među najponosnijima danas. „Generacije i generacije su završavale osnovnu školu, mijenjali se članovi školskog odbora i Općinskog vijeća, nastavnici odlazili u mirovinu a nažalost neki nisu ni dočekali današnji dan. Ova škola ima vrijedne i marljive učenike, vrijedne i marljive športaše koji su svojim pobjedama pronosili ime škole duž Hrvatske, ovi učenici osvojili su zavidan broj pehara, nadam se da će  ova dvorana biti još veći poticaj današnjim učenicima i generacijama koje dolaze. Hvala svima koji su pomogli u ostvarenju sna!“

U odličnom blagdanskom kulturno umjetničkom programu sudjelovali  Erik Vrbanec u pratnji profesora Aleksandra Rebernika, plesni par Teo Patačko i Stefani Hrman, Orkestar flauta koji čine učenici 4.b razreda, Pjevački zbor općine Strahoninec i školski pjevački zbor.

Blagoslov nove dvorane udijelio je Varaždinski biskup monsinjor Josip Mrzljak u pratnji župnika vlč. Branka Sajkovića.  

Vrpcu su prerezali Saša Andrašec i Vinko Deban u društvu brojnih učenika škole. Program su vodile učenica 3.razreda Elena Vrtarić i Aleksandra Ličanin.