Gradovi i općine 14.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:48.

Otvorena poučna staza kod Domašinca

U subotu, 12. srpnja na mjestu zvanom Drvarijum, kod Domašinca održana je svečanost otvorenja obnovljene poučne staze Murščak. Bila je to treća iz serije manifestacija u okviru IPA programa prekogranične suradnje Njegovatelji tradicijske baštine koje je priredila Općina Domašinec.

Otvarajući stazu, općinski načelnik Dragutin Lisjak podsjetio je da su u programu koji je počeo prošle godine sudjelovale Udruga zalskih sela, samouprave mjesta Czestreg, Kerkaszentkiraly i Becsyvölgye i neke udruge za zaštitu baštine na mađarskoj strani te općine Podturen i Domašinec na hrvatskoj. Partneri su izmijenjali kulturne programe, nastojeći si tako uzajamno pomoći u turističkoj valorizaciji baštine, ali i prirodnih i povijesnih vrijednosti svog kraja.

U Domašincu su već bila održana dva programa - prvo prikaz fašničkih običaja, a onda predstavljanje narodne nošnje iz ovog dijela Međimurja.

U ukupnoj vrijednosti projekta od 425 tisuća eura, udio Općine Domašinec bio je 40 tisuća, partneri sudionici pritom su morali osigurati potrebna sredstva, ali će im iz fonda IPA programa biti vraćeno 85 posto.

Sama poučna staza stajala je 89 tisuća kuna. Duga je blizu 6 i pol kilometara, označena s 13 tabli, jednom uvodnom i 12 na kojima se gostu prikazuju prirodne i povijesne osobitosti ovog kraja.

Autorica sadržaja koji se odnosi na prirodne vrijednosti je Marija Purić-Hranjec, prof., a prikaza povijesti mr. Vladimir Kalšan, ravnatelj Muzeja Međimurja.

Poučnu stazu rezanjem vrpce kod prve table, u Drvarijumu, simbolično su otvorili općinski načelnik, Marija Purić-Hranjec i Ljudevit Marđetko, njen lokalni suradnik u koncipiranju prikaza prirodnih osobitosti.

Nakon svečanosti, održano je druženje kod posljednje table, u Vrbulji, na obali Mure. Uz svečanost otvaranja i na druženju, održan je i kulturni program u kojem su sudjelovali članovi KUD-a Domašinec, Puhački orkestar Općine Domašinec i mlade sekcije Mažoretkinja Općine Domašinec.

Dražen Kovač

Izvor: 3092