Gradovi i općine 06.11.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:31.

Otvorena sortirnica u Prelogu

Međimurje je iznad prosjeka EU u sakupljanju otpada, što je izjavama potvrđeno na otvaranju sortirnice korisnog otpada u Prelogu. 

 

Radi se o pogonu koji je izgrađen u samo sto dana, u sklopu reciklažnog dvorišta PRE-KOM-a u Prelogu, s kapacitetom 1200 tona godišnje. Kako je naglašeno, sortnirnica će uvelike pridonijeti ubrzanju rada i poboljšanju uvjeta rada za same radnike na sortirnoj liniji. Svojim radom pokriva 25 tisuća stanovnika ili 7 tisuća domaćinstava te preko 500 pravnih osoba. Sedam jedinica lokalne samouprave donjeg Međimurja, Grad Prelog, Općine Goričan, Donji Kraljevec, Sveta Marija, Donji Vidovec, Donja Dubrava, Kotoriba već 10 godina zajednički gospodare otpadom putem vlastitog komunalnog poduzeća, a ovo je već druga kapitalna investicija koju pokreću u donjem Međimurju, nakon izgradnje kompostane.

Objekat su otvorili župan Matija Posavec i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek koji je rekao da kraj u kojem živi i djeluje bilježi pravi gospodarski rast "uz što dolazi i rastuća potrošnja materijala, koje rezultiraju stalnim povećanjem količine otpada. To nam predstavlja jedan od najvećih problema zaštite okoliša koji utječe na ljudsko zdravlje i kvalitetu života, a ova sortirnica samo je dio mjera kojom ćemo to promijeniti“. 

Izvor: 3158