Gradovi i općine 18.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:47.

Otvorena vrata u Pre-komu

Preloško komunalno poduzeće Pre-kom održalo je po prvi put Dan otvorenih vrata svoje tvrtke, s namjerom da javnosti pruži priliku za osobno upoznavanje s djelatnošću, osobito s održivim gospodarenjem otpadom.

- Želimo korisnike iz prve ruke informirati o sustavu gospodarenja otpadom, našim rezultatima i obvezama koje nam predstoje. Brojke pokazuju koliko Hrvatska još mora raditi na sustavu zbrinjavanja otpada. Naime, kod nas se 92 posto otpada odlaže na deponijima, a prosjek Europske unije je 40 posto. Uvođenjem skupljanja biorazgradivog otpada na cijelom području donjeg Međimurja, pridonijet ćemo boljim rezultatima. Jedan od prvih koraka ka tome je otvaranje reciklažnog dvorišta, a njih ima samo pet posto općina i gradova u zemlji. Naime, lani je u Hrvatskoj bačeno sirovina u vrijednosti 5 milijardi kuna. To je novac s kojim se može otvoriti šest tisuća radnih mjesta, istaknuo je za Dana otvorenih vrata Pre-koma direktor tvrtke Siniša Radiković.

Uz prezentaciju sustava gospodarenja otpadom, otvoren je i objekat reciklažnog dvorišta koji će opsluživati zajednički sustav upravljanja zbrinjavanjem otpada na području Grada Preloga i općina Donja Dubrava, Donji Vidovec, Donji Kraljevec, Sveta Marija, Kotoriba i Goričan. Pre-kom je izgradio jedan od ponajboljih sustava gospodarenja otpadom u zemlji. Pred tvrtkom je podjela kanti za skupljanje biorazgradivog otpada i izgradnja kompostane za obradu tog istog otpada. Projekt je vrijedan 2,9 milijuna kuna, a poslovi gospodarenja otpadom dosad su okupili i četrnaest novih djelatnika. Bit će posla za još ljudi. Pre-kom planira zaposliti još njih devetero, a taj plan bazira na suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Dosad je u izgradnju sustava gospodarenja otpadom investirano 6 milijuna kuna vlastitih sredstava Pre-koma. Napore i kvalitetu prepoznao je Fond s kojim je dogovoreno sufinanciranje uvođenja posljednje potrebne usluge sakupljanja biorazgradivog otpada. U to spadaju kante, komunalno vozilo i kompostana te izgradnja i opremanje veće sortirnice korisnog otpada u sklopu našeg reciklažnog dvorišta. Svečanom otvaranju reciklažnog dvorišta odazvali su i preloški  gradonačelnik, načelnici susjednih općina i župan.

A. Ličanin

Izvor: 3090