Gradovi i općine 05.12.2019. 13:31. Zadnja izmjena: 05.12.2019. 13:33.

Srijeda, 4. prosinca

Otvoreni vrtići u Prelogu i Murskom Središću

Za 300-tinjak mališana, polaznika Dječjeg vrtića Maslačak iz Murskog Središća i Dječjeg vrtića Fijolica iz Preloga, njihove roditelje i odgojitelje, srijeda, 4. prosinca 2019. godine bila je jedan od najiščekivanijih dana.

Novoizgrađeni prostori Dječjeg vrtića Maslačak u Murskom Središću vrijedni 9,2 milijuna kuna

Na sam blagdan svete Barbare, zaštitnice rudara i grada Mursko Središće, otvoren je novoizgrađeni Dječji vrtić Maslačak. Zahvaljujući projektu vrijednom 9,2 milijuna kuna izgrađeno je 1.380 m2   u kojem je mjesto našlo 7 skupina: 2 jasličke i 5 vrtićkih od kojih je 1 skupina rezervirana za Montessori odgojni program. Ravnateljica DV Maslačak Ivana Maltarić zahvalila je Gradu Mursko Središće i gradonačelniku Draženu Srpaku što razumije potrebe najmlađih i što pokazuje istinsku brigu za djecu te je istaknula da DV Maslačak svake godine pohađa 150-ero djece predškolske dobi o kojima skrbi 22 djelatnika.

Novoizgrađeni objekt blagoslovio je župnik Marijan Horvat.

160 mališana Dječjeg vrtića Fijolica dobilo veći i moderniji prostor

„Dječji vrtić Fijolica, nakon dogradnje i rekonstrukcije, postao je prava dječja kuća za 160 mališana. Vrtić treba biti mjesto cjelovitog razvoja, odgoja i aktivnog učenja djeteta, mjesto istraživanja i otkrivanja na kojem se stvaraju kvalitetni odnosi i suradnja. Zahvaljujući našim djelatnicima, roditeljima i Gradu Prelogu, to je i moguće.“, kazala je ravnateljica Dječjeg vrtića Fijolica Brankica Mezga. Radovi su trajali 14 mjeseci, a gradonačelnik Grada Prelog Ljubomir Kolarek zahvalio je roditeljima i djeci na strpljenju koje se isplatilo. Realizacijom projekta vrijednog 12 milijuna kuna povećao se prostor za potrebe kvalitetnog odvijanja programa predškolskog odgoja, omogućen je veći broj skupina i djece te su uvjeti rada prilagođeni pedagoškom standardu.

Svečanost je pjesmom obogatio Filip Hozjak, a nakon blagoslova župnika Antuna Hoblaja, vrpcu su zajedničkim snagama prerezali mališani iz Dječjeg vrtića Fijolica Dominik Fleten, Korina Vrbanec, Dorian Špoljar, Lana Strahija, Jakov Benč i Ela Poredoš.

Svečanosti otvorenja dvaju vrtića, uz brojne uzvanike,  nazočili su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat i župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je istaknuo ponos što se provode brojni projekti kojima se stvaraju kvalitetni uvjeti za odgoj i obrazovanje djece: „Nakon obnove i izgradnje vrtića u Strahonincu, Maloj Subotici i Kotoribi, niz se nastavlja u Prelogu i Murskom Središću, a ono što posebno veseli su službene brojke prema kojima smo prije 5 godina imali 2 951 dijete u vrtićima u Međimurju. No danas, 5 godina kasnije, kada imamo manji broj ukupnog stanovništva, imamo 3 458 djece u našim vrtićima i 80 odgojiteljica više što je najbolji dokaz da se ulaganje u najmlađe isplati.“ Međimurska županija za sada je jedina županija koja u cijelosti financira i asistente u dječjim vrtićima te u suradnji s gradovima i općinama kroz brojne projekte jača predškolski odgoj u Međimurju.