Gradovi i općine 24.01.2019. 09:10. Zadnja izmjena: 24.01.2019. 09:12.

Međimurska županija

Ove godine 44 asistenta za 49-ero djece s teškoćama u razvoju vrtićke dobi

Međimurska županija jedina je županija u Republici Hrvatskoj koja, osim za učenike osnovnih i srednjih škola, osigurava asistente i djeci vrtićkog uzrasta. U županijskom proračunu za 2019. godinu predviđeno je 460 tisuća kuna namijenjenih financiranju 50% iznosa plaće 44 asistenata koji će raditi s 49 djece s teškoćama u predškolskim ustanovama, dok ostatak sufinanciraju jedinice lokalne samouprave.

Ugovor je s predsjednicom Saveza udruga za uključivanje djece predškolske dobi s teškoćama u razvoju u odgojno obrazovni sustav Međimurske županije "Prvi korak" Petrom Kovačić u Maloj vijećnici potpisao međimurski župan Matija Posavec.

 „Vratit ću se u 2015. godinu kada su me još kao vijećnicu Skupštine Međimurske županije kontaktirali gospodin Dalibor Kuhta iz Udruge za autizam „Pogled“ i gospođa Silvija Pucko iz Međimurske udruge za ranu intervenciju „MURID“. Šokirala me informacija da djeca s teškoćama u razvoju ne mogu poput djece urednog razvoja biti uključena u vrtiće te raditi na svom osobnom i socijalnom razvoju. Taj sam problem prepoznala kao nešto s čime treba upoznati županijsku vlast. Zahvaljujem županu Matiji Posavcu što je tada bez puno propitkivanja prepoznao hitnost situacije te istu počeo odmah rješavati“, prisjetila se početaka predsjednica Saveza, Petra Kovačić.

Budući da je Međimurska županije prva koja provodi ovakav program, svi sudionici su izrazili nadu da će kao i u drugim projektima, Županija biti poticaj da se i na razini države omogući ova vrsta potpore.

Savez udruga za uključivanje djece predškolske dobi s teškoćama u razvoju u odgojno obrazovni sustav Međimurske županije "Prvi korak" okuplja četiri udruge - Međimursku udrugu za ranu intervenciju „MURID“, Udrugu slijepih Međimurske županije, Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije te Udrugu za autizam „Pogled“.

Uz ranije spomenute sudionike, potpisivanju ugovora nazočili su i Jasenka Martinčević, Dalibor Kuhta, Silvija Pucko, Tihana Miri, Marija Ciglar, Dijana Novak i Katarina Drk kao predstavnici udruga članica te potpredsjednica Saveza Žaneta Božić.