Gradovi i općine 25.08.2020. 12:53. Zadnja izmjena: 25.08.2020. 12:59.

MEĐIMURJE JE POZVANO

Ovo nisu polja tikve, nego ambrozije - svi se gušimo!

Radovan Zakoić iz Gornjeg Hrašćana pozvao je ekipu lista Međimurje u polje u blizini obiteljskih kuća. Pokazao nam je "zeleno more" koje bi u biti trebalo predstavljati polje tikvi. I doista, pogledate li bolje, žuti se na tlu, u zelenilu. No, riječ je o nepreglednom prostranstvu ambrozije, partizanke, koja ponegdje prelazi prosječnu visinu odraslog muškarca.

- Najviše se muče unuk i snaha, ali i mene je počelo dušiti. Ne možemo ni spavati. Malo nam je aljkava Općina. Prije tri tjedna sam ovo prijavio komunalnom redarstvu. Nekad se to nije dozvoljavalo. To je Mihalićeva zemlja, ali je obrađuje Marčec - ispričao nam je gospodin Zakoić. Naravno, riječ je o Nenadu Marčecu, jednom od najvećih poljoprivrednika na području općine Nedelišće.

SVE SE STIGNE

- I neka mi ne kaže netko da me duši zbog težine. Ja imam 58 godina i u invalidskoj mirovini sam. Ozlijedio sam kičmu, sinovi su se poženili i nije se više isplatilo. Stoga sam zemlje morao dati fkraj. Živio sam u Trnovcu, a u Hrašćan sam došao prije četiri godine. No, itekako sam se naradio, počeo sam sa 16 godina. Imao sam preko 20 krmača i dva nerasta, s odojcima oko 150 svinja. Bio sam Vajdin kooperant. Poslije pak smo prešli na krave. I to smo sve radili uz posao. U tri smo ustajali da nahranimo i onda ja za Kolsku, a žena za Jelen. Nažalost, nisam imao svoje zemlje. A kako bih čiju obradio tako bi mi rentu dignuo - priča nam gospodin Zakoić.

Stoga, kaže, shvaća muke poljoprivrednika. No, ovdje vidi nešto drugo.

PRAVI DEČKI

- Gledajte, treba to na vrijeme suzbijati. Ja sam špricao uz ogradu, a mnogo toga ovisi i o susjedu. Ne možeš suzbiti drač uz lošeg susjeda. Pravi dečki su Matija Kirić i Krešo Logožar iz mog Trnovca. Oni si tako nešto ne dozvoljavaju. I ne bih nikada išao na malog poljoprivrednika koji nema "s čega". Ima tu još mnogo parcela s ambrozijom, evo je i na Magdalenićovoj... No, ako je netko velik i jak ne može uzimati poticaje i dolaziti samo na berbu. Kad sam bio mlad ručno sam sa špricom hodao i kopao kad je trebalo - ispričao nam je gospodin Zakoić.

NENAD MARČEC: Jurim s mora, pokosit ću...

S problemom gospodina Zakoića obratili smo se općinskoj upravi Nedelišća. Pred nama načelnik Darko Dania nazvao je prvo novog komunalnog redara Tomislava Sereca - za kojeg ima samo riječi hvale. Serec je načelniku kazao kako je već zvao poljoprivrednika Nenada Marčeca i rekao mu da mora ukloniti ambroziju. Nazvao ga je potom još jednom, a nakon njega i sam načelnik. Marčec se javio s Pelješca.

- Na žalost brat je trebao pokositi to, ali nije uspio. Evo riješit ću to obavezno, čim se vratim u petak - poručio je Marčec u srijedu, 19. kolovoza. Načelnik Dania dodao je da ove godine raste kao divlje i problem je svuda, a u Općini se trude koliko god mogu, upozoravaju i ispisuju kazne.