Gradovi i općine 01.04.2017. 13:39. Zadnja izmjena: 01.04.2017. 13:43.

Općina Nedelišće

Parag opet duguje za odvoz!

Iako je Općina Nedelišće novcem svojih mještana više puta sanirala deponije smeća u Paragu, nastale zato što mještani nisu plaćali odvoz pa je on ukinut, dug prema Čakomu opet se gomila. S posljednjim danom prošle godine iznosio je 42 tisuće kuna, a naplata usluge odvoza je jako loša, stoji kao zaključak izvješća načelnika o zbrinjavanju otpada na području općine.

Tijekom rasprave na sjednici Općinskog vijeća, 15. ožujka, na to je upozorio vijećnik Ivan Marciuš. - Zbog toga duga Općina će opet imati velikih problema. Mislim da bi trebalo mijenjati Zakon, da općine ne budu odgovorne za to što takva naselja ne plaćaju - kazao je. Ovaj potpuno razuman apel, nažalost, do zakonodavca će teško stići. Općinarima stoga ostaje jedino razgovor s Paražanima. Načelnik Darko Dania posjetio ih je dva dana poslije i obišao naselje s Matjašom Oršušom, predsjednikom Vijeća mjesnog odbora. Već po ustaljenom običaju okupilo se pravo mnoštvo, jer istovremeno je i Gradsko društvo crvenog križa Čakovec dijelilo pakete stalnim korisnicima socijalne pomoći. Nije tajna, u Paragu načelnika mnogi cijene; smatraju da se trudi oko njih. No, hoće li ga poslušati i posegnuti u džep?

- Ići ćemo u akcije koliko god puta trebalo, sa službama, i vršiti naplatu. Dug je u biti smanjen i smatram da stanje ipak nije tako loše. No, treba se pojaviti tamo i razgovarati. Ima i onih koji ni nemaju kako doći do mjesta gdje bi platili račune. Inače, problem je nastao zbog toga što su im na naplatu poslana i dugovanja od prije osam godina, koja su otišla u zastaru. To je bila greška, na to je upozorio i Radovan Balog. Mogu dugovati i platiti najviše po nekoliko stotina kuna za proteklih godinu dana. Inače, počeli su se priključivati na kanalizaciju, a pitali su i za uvođenje vode u cijelo naselje - kazao je Dania za list Međimurje. Radovan Balog, vijećnik iz Paraga, pak je na sjednici Vijeća kazao da im je potreban popis dužnika, kako bi mogli razgovarati s njima. Jer, nastane li u Paragu opet ekološka bomba, pitanje je hoće li mještani okolnih naselja još jednom imati sluha te je sanirati novcem iz općinskog proračuna, koji se usteže od njihovih plaća - pretežno iz poreza na dohodak.

Premalo odvajamo - moguće kazne

Općini Nedelišće prijete kazne jer je premaleni udio selektiranog otpada. Na to je upozorio Mladen Posavec, predsjednik Općinskog vijeća. Od 1938 tona otpada prikupljenih 2016. godine čak 1511 bilo je miješanog komunalnog otpada.