Gradovi i općine 31.07.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:33.

PARAG U SMEĆU "DO GRLA": Fond pristao sufinancirati odvoz eko-bombe

- Ne možemo više ni disati, nevjerojatno smrdi. Muhe su u svakom kutu naših kuća, ne daju nam ni spavati. Cestom se ne može proći od smeća koje se urušava. A tek kad ga neki potpale... Spremni smo na sve, plaćat ćemo odvoz smeća, to je za naše dobro, a naročito za dobro naše djece - u jedan glas ispričali su nam u četvrtak 2. srpnja mještani Paraga, najvećeg romskog naselja u Međimurju. Ne voda, nego smeće im je doista došlo do grla. Prema procjenama po Paragu je razasuto 1.900 metara prostornih otpada. Leži na osam velikih i mnogo manjih lokacija. Kako je došlo do toga duga je priča. Ukratko, većina mještana nije željela plaćati odvoz, komunalac ga zbog silnoga duga nije htio odvoziti, a netko je mještane uvjerio neka samo bacaju na hrpe, jer će "već netko pokupiti". Pokupio nije nitko i danas, na najvećim ljetnim temperaturama, Parag liči na Napulj i velika je ekološka bomba te prijeti epidemija.

 

Novo Vijeće, novi ljudi

U srijedu 1. srpnja konstituirano je Vijeće nacionalne manjine Općine Nedelišće. U njemu je, očekivano, većina mještana Paraga. Za predsjednika je izabran Matijaš Oršuš, a za njegova zamjenika Dejan Oršuš. Već na samom početku sjednice  načelnik Darko Dania kazao im je da od njih očekuje veliku suradnju.

- Molim vas za pomoć. Nakon sanacije smeća, čiji je dogovor pri kraju, trebat će pokupiti i smeće preko nasipa. Nakon toga svako kućanstvo zadužit će se kantom. Odvoz ćete Čakomu plaćati 30 kuna mjesečno, to je doista jedna kutija cigareta. To smeće znači bolest, a njegovo paljenje ugrožava i živote u drugim naseljima Općine. Tamo gdje je najveća gomila smeća želimo urediti igralište - kazao im je Dania. 

- Idemo svi skupa, zajedno! Ljudi, pa cestu više nemamo! Smeće je jučer gorjelo, disati nismo mogli. Svaki tko vidi nekoga da baca neka ga proba orijentirati da to ne radi - odvratio ja Matijaš Oršuš nakon Danije, čim je izabran. 

Iste večeri održali su sastanak s predstavnicima Mjesnog odbora Parag, u kojem je također zamjenik Dejan Oršuš, te bi to trebala biti poveznica koja će donijeti slogu. Kažu i da su se usuglasili s Radovanom Balogom, koji je na čelu MO-a te da su pozvali i sve ostale koji imaju utjecaj u naselju da surađuju.

Svi na cestu!

- Idemo svi na cestu s lopatama, barem da napravimo prolaz.  Djeca nas svaki dan pitaju kad bude tu igralište umjesto smeća, to radimo za njih i oni su nam najveća potpora - dodao je Matijaš Oršuš. I doista, drugi dan, za posjeta reportera lista Međimurje, u Paragu se "lopatalo".

A dan poslije, u petak 3. srpnja, stigla je odlična vijest. Nakon dugih pregovora na relaciji Fond za zaštitu okoliša – Čakom – Općina Nedelišće, u koje se krenulo sa "cifrom" od 1,3 milijuna kuna, došlo se do cijene prihvatljive za Fond. Naime, Fond će utovar, odvoz i zbrinjavanje sufinancirati sa 60 posto i složili su se s ukupnom cijenom od 550 tisuća kuna, potvrđeno je Općini te je list Međimurje dobio uvid u elektronsku poruku odaslanu od Fonda. Na Općini je sad još samo da Fondu predoči kako će biti pokriveno preostalih 40 posto svote te da provede postupak nabave. Ugovor se očekuje do kolovoza.

Posljednja prilika?

Općina će tako još jednom uskočiti, jer nije ovo prvi interventni odvoz smeća iz Paraga. No ovaj put, mogla bi im to biti posljednja prilika. Odvoz treba plaćati i smeće se ne baca u prirodu! Ako je suditi prema reakcijama Roma, svjesni su da više nema šale te da se trebaju prestati uspoređivati s "Bandićevim Romima koji ništa ne plaćaju".

Bit će naravno i onih koji doista zbog materijalne situacije neće moći platiti ni povlaštenih 30 kuna. U Vijeću kažu da će za njih pronaći neki model. U naselju žele i redarstvo koje će nadzirati ekološku svijest mještana, a načelnik želi i da ustroje DVD.

Izvor: 3144