Gradovi i općine 14.11.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:49.

PEKLENICA-KRIŽOVEC: Svađa zbog stare mrtvačnice

Sanacija dijela stare mrtvačnice na zajedničkom groblju koje se koristi za ukop pokojnika iz Križovca i Peklenice posvađala je čelne ljude ova dva susjedna mjesna odbora u sastavu Grada Mursko Središće. Naime, VMO Križovca na svom je sastanku donio odluku da se sanira krovište stare mrtvačnice koje je prokišnjavalo, a dotrajali objekt i jednima i drugima služi kao spremište. Odrađena sanacija koštala je 3 tisuće kuna, međutim, VMO Peklenica na svojoj sjednici donosi odluku kako neće sudjelovati u podjeli troškova jer nije naručitelj radova, a navodno je peklenička vlast, u dogovoru s VMO-om Križovec, već ranije donijela odluku da se stari objekt sruši. U cijelu se priču potom uključila i Udruga Solidarne pogrebne pomoći Peklenica-Križovec u koju je Križovec uključen desetak godina. Činjenica je da je groblje vođeno preko ove udruge djelovalo tako da su se svi troškovi dijelili pola-pola. Zna se kamo ide novac od članarine, a kamo novac iz proračuna namijenjena za groblje budući da postoji zajednički račun, a do prije dvije godine, kada Grad preuzima financiranje održavanja groblja, svaki je MO imao svoj podračun. Tako je stara mrtvačnica, za koju se kasnije utvrdilo da formalno ni ne postoji i da ju Grad tek treba prepisati na sebe, uzburkala duhove zbog 3 tisuće kuna iako je Udruga, kako tvrde, jednoglasno bila za podjelu troškova. Uostalom, tako je bilo svih ovih godina, kada su se troškovi održavanja i stare i nove mrtvačnice dijelili pola-pola na Križovec i Peklenicu iako je Peklenica znatno veća.
Koga je gradonačelnik “pritisnuo”?
Predsjednica VMO-a Peklenica Ivana Maltarić, koja je i potpisala zaključke sa sjednice VMO-a Peklenica u kojima se odbija platiti pola troškova, nije nam proteklog tjedna mogla odgovoriti na pitanje čemu takva odluka. Međutim, pomirljivo nam je na prošlotjednoj sjednici Vijeća potvrdila da će, unatoč odluci, VMO Peklenica ipak dijeliti troškove za sraru mrtvačnicu. Čini se da se u cijelu priču upleo gradonačelnik Dražen Srpak koji nam u prvi mah također nije znao objasniti zbog čega Pekleničani ne žele platiti pola troškova kad je do sada to dobro i bez problema funkcioniralo. Činjenica je da je Srpak sukobljene strane posjeo za stol, ali ih nije uspio privoljeti na dogovor, pa je, kako nam je potvrdio gradonačelnik, prihvatio inicijativu Udruge o dijeljenju troškova, što su svojim potpisima potvrdili i svi članovi Udruge. Srpak je potom dao nalog da se troškovi knjiže podjednako na oba mjesna odbora.
Očito je Srpak nekoga dobro “pritisnuo” jer su stavovi do kraja bili potpuno oprečni i nepomirljivi, a zbog 3 tisuće kuna prijetila je ozbiljna svađa oko zajedničkog groblja. No, ne samo groblja - budući da je ispod površine počelo krčkati i zbog drugih neriješenih (teško je reći stvarnih ili izmišljenih) problema između Peklenice i Križovca.
V.Trstenjak

Izvor: 3055