Gradovi i općine 12.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:59.

PERIVOJ ZRINSKIH: Radnici Čakoma pronašli 8 šišmiša

Mnogima mrske vrane najčešća su vrsta koja se spominje kad se govori o pticama koje obitavaju u čakovečkom Perivoju Zrinskih.
No, djelatnici Gradskog komunalnog poduzeća Čakom proteklih su dana u parku otkrili i leteće sisavce – šišmiše. Kako javljaju iz spomenute tvrtke, tijekom rušenja stabla gledičije, neposredno uz parkiralište kod MTČ-a, radnici ČAKOM-a u trulom su dijelu stabla pronašli 8 šišmiša.
S obzirom da se radi o ugroženoj, ali i zakonom zaštićenoj vrsti, kontaktirali su nadležnog inspektora zaštite prirode Hrvoja Stunkovića. On ih je povezao s Danielom Hamidović – višom stručnom savjetnicom za kralješnjake pri Odjelu za divlje i udomaćene svojte i staništa Državnog zavoda za zaštitu prirode koja im je poslala upitnik s pitanjima o pronalasku, sve s ciljem prikupljanja što više informacija o životnim navikama šišmiša. U međuvremenu, Čakomovci su šišmiše vratili u šuplju granu u kojoj su ih i pronašli, i da ih zaštite od pasa, mačaka i drugih predatora, sve prekrili granama srušenog stabla.
- Idućeg dana više ih nije bilo, što znači da smo ih uspjeli spasiti, ističu u Čakomu.
V. Kelkedi

Izvor: 3059