Gradovi i općine 07.06.2020. 09:51. Zadnja izmjena: 07.06.2020. 09:51.

Stiže europski novac

Pet milijuna kuna za uređenje marine u Prelogu

Gradu Prelogu odobren je projekt Vodena avantura, koji donosi gotovo pola milijuna kuna za uređenje popularne preloške marine, a što će se sve i kako urediti pojašnjeno je na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak, 28. svibnja, na samoj marini.

Na prostoru i parcelama koje trenutno uređuje stotinjak preloških obitelji bit će izgrađeno 60 tipskih drvenih nadstrešnica, sanitarni kompleks sa toaletima, tuševima, garderobom i ostavom, uredit će se četiri odbojkaška igrališta, postaviti 15-tak roštilja, a sagradit će se i promatračnica za ptice koje u velikom broju obitavaju na ovome području. Europskim novcem uredit će se i pristupne ceste i šetnice, financirati edukacije i manifestacije na marini, a organizirat će se i studijsko putovanje u Austriju.

- Prije svega želim naglasiti da ovim projektom nećemo zadirati u prirodu, rušiti drveće niti uništavati travu. Ali, nakon uređenja dobit ćemo lijep turistički kompleks koji će biti još privlačniji našim ljudima, ali i turistima, istaknuo je na predstavljanju projekta gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek.

Naglasio je kako je uređenje marine svojevrsna nagrada domaćim ljudima koji su živjeli uz Dravu i za Dravu, i zaslužuju reprezentativne prostore u kojima mogu boraviti sa svojim obiteljima i prijateljima.

Direktor tvrtke Marina Prelog Neven Hercigonja nadovezao se da se radi i na jačanju aktivnosti na vodi i vodenih sportova, pa se uskoro očekuje i pokretanje izleta u kajacima, a s Veslačkim savezom Zagreba razgovara se o mogućnosti formiranja veslačke staze za treninge i utrke.

Potpis ugovora očekuje se tek u rujnu, ali već sad sama pomisao da će se micati postojeći objekti i prekrajati parcele kod mnogih Preložana koji 'svoje' prostore na marini uređuju već desetljećima izaziva nervozu. No, gradonačelnik Kolarek najavljuje da će sve biti pojašnjeno na skorom sastanku u gradskoj upravi.