Gradovi i općine 19.11.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

Špicar: Držite se Poslovnika kak pijan plota

PETA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KOTORIBE

Vijećnici oporbe HDZ-HSLS-HDSS-a na sjednici Općinskog vijeća Kotoribe pokušali su u četvrtak na aktualnom satu postaviti mnoštvo pitanja. Međutim, Poslovnik dopušta vijećniku najviše dva pitanja, što je posebno zasmetalo Ivana Špicara iz HSLS-a koji je rekao kako su oni (op.a HDZ-HSLS-NEZAVISNI), kada su bili na vlasti, dopuštali, što je zavisilo od tematike, da taj „aktualac“ potraje i do dva sata, točnije - nikoga nisu ograničavali u broju pitanja.
– Držite se tog poslovnika kak pijan plota - bio je njegov komentar.
Izvješća općinskih ustanova
Na sjednici su bile Danica Sabol i Bernarda Habuš, ravnateljice Dječjeg vrtića i Knjižnice i čitaonice, ustanova koje spadaju u nadležnost Općine. Dok je izvješće o radu i poslovanju Dječjeg vrtića Vijeće jednoglasno prihvatilo, u glasovanju za izvješće o radu Knjižnice i čitaonice vijećnik Vinko Horvat bio je suzdržan. On je bio taj koji je konstatirao kako se iz godine u godinu izvješća samo prihvaćaju, a ništa se ne čini na bogaćenju sadržaja i oblika njenog rada. Posebno se osvrnuo na Odjel ostavštine književnika Jože Horvata izrazivši bojazan da će biti prekrivena prašinom. – Raduje me što dio Kotoripčana tim odjelom i „povratkom“ Jože u Kotoribu ističe ponos. Njemu smo se veselili svi, pardon ne svi, jer bi ta ostavština trebala oplemeniti te prostore. Isticali smo kako se s Jožom štimamo, a je li to doista tako? - konstatirao je Horvat. Vezano uz napredak rada ustanove, istaknuto je niz pozitivnih primjera, što nije rezultiralo posebnim zaključkom premda je vlasti sugerirano kako bi ustanova mogla napraviti iskorak.
Dani Kotoribe „teški“ 31.980,59 kuna
Vijećnicima je podastro financijsko izvješće s održanih rujanskih Dana Kotoribe. Proslava je koštala 31.980,59 kuna. Od tog je iznosa najviše potrošeno na najam šatora, stolova i klupa. Ta je stavka „teška“ 7.995 kuna. Opetovano je konstatirano, iako je do toga ove godine došlo, da treba mijenjati sadržaje te manifestacije, a vijećnik Sučić bio je stanovišta da se čak promijeni i termin obilježavanja tih dana.
O komunalnoj naknadi
U travnju je ondašnje Poglavarstvo općine predložilo da se od 1. siječnja 2010. godine vrijednost boda komunalne naknade smanji za 50% i da vrijednost boda bude, umjesto 10, 5 lipa po četvornom metru stambene površine. Načelnik Grgec od Vijeća je tražio da se taj prijedlog ne provede tvrdeći da je to bio predizborni trik, dok je Zoran Radmanić rekao kako je to bio prilog recesijskim mjerama. - Sredstva koja time prikupimo ostaju naša, kotoripska, i troše se za uređenje mjesta - pojasnio je Grgec. Radmanić je rekao kako je Kotoriba funkcionirala i bez komunalne naknade, da je uvedena radi države koja je to tražila kako bi od nje mogli dobiti novac za izgradnju škole. - To je iza nas. Ne bi se ništa značajnog u Kotoribi dogodilo da je i ukinemo - predložio je. Stranački kolega Kos podvukao je kako je to još jedan udar na standard, pogotovo na gospodarstvo. Do primjene predložene odluke bivše vlasi neće doći jer je 9 vijećnika bilo za to da ostane 10 lipa, a 6 oporbenih vijećnika bilo je protiv.
Nejedinstvo kod Odluke o stipendiranju studenata
11 glasova ZA, 3 SUDRŽANA i 1 PROTIV - rezultat je glasovanja o odluci o stipendiranju studenata. Glavna promjena u Pravilniku u odnosu na prijašnji je u tome što će se stipendije dodjeljivati za jednu akademsku godinu, a ne kao prije, za cijelo vrijeme trajanja studija. Kod novih kriterija za dodjelu stipendija prednost je dana socijalno-materijalnom statusu korisnika stipendije. Članak 12 Pravilnika razjedinio je predlagatelje i oporbu. Predlagatelji kažu da - ukoliko student akademsku godinu ne završi, a za to nema opravdan razlog, ili odustane od daljnjeg školovanja - dužan je izvršiti povrat primljenog iznosa stipendije u cijelosti, i to odjednom ili najviše u onoliko mjesečnih obroka koliko je primao stipendiju. Oporba je u tome tražila fleksibilnost i toleranciju glede težine pojedinih studija. - Ovaj je članak protiv vještih studenata - bio je komentar Željka Šebestjana (HSS), predsjednika OV-a.
Načelnik u sukobu
interesa?
Većinom glasova donijeta je odluka o zakupu poslovnih prostora koji su u vlasništvu Općine. Natječaj provodi Komisija za provedbu javnog natječaja koju imenuje općinski načelnik. Zoran Radmanić smatra da bi to trebalo učiniti Vijeće jer će se načelnik naći u sukobu interesa, s obzirom da je njihov korisnik. - To se ne može dogoditi jer se pismene ponude dostavljaju u zatvorenim omotnicama, a povjerenstvo mora odabrati najpovoljniju - pojasnio je zamjenik načelnika Dobriša Zvošec.
Zašto ste se odrekli Turističke zajednice?
Novi Zakon o turističkim zajednicama pružio je mogućnost da se one ukinu. Učinila je to Općina Kotoriba.- Ako je želimo imati, morali bismo imati njen ured, zaposlenika s visokom stručnom spremom i 150.000 godišnje za njeno poslovanje - pojasnio je načelnik Grgec, dodavši kako će Kotoriba biti podružnica Turističke zajednica Međimurske županije i da to neće umanjiti nijednu od dosadašnjih manifestacija. Oporba se tome žestoko usprotivila smatrajući kako će to unazaditi rastući turistički potencijal Kotoribe.
M. Grubić

Izvor: 2847