Gradovi i općine 14.11.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:49.

PLEŠKOVEC: Emotivno putovanje u Vukovar

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Općine Sveti Juraj na Bregu organizirala je za svoje članove izlet u Vukovar. Obišli su znameniti vodotoranj, Crkvu svetog Filipa i Jakova koja je pretrpjela velika ratna razaranja i Samostan Bono u kojem su ih domaćini srdačno dočekali. Zajedno s njima, pogledali su kratak film o ratnom razaranju Vukovara.
Obišli su i Memorijalni centar Ovčara, zapalili svijeće pred spomenikom i posjetili Spomen-dom Ovčara - hangar u kojem su žrtve Ovčare provele zadnje sate svojih života. Među svim žrtvama posebno smo se prisjetili domaćih sinova Dražena Štefulja iz Vučetinca koji je ekshumiran i pokopan na groblju u Pleškovcu i Ivana Oreškog iz Lopatinca o čijoj se sudbini još ni danas ništa ne zna.
Obišli su i Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata na kojem se nalazi najveća masovna grobnica nastala nakon Drugog svjetskog rata, s 938 bijelih križeva koji simboliziraju po jednu žrtvu. Nakon groblja, obišli su spomenik na ušću Vuke u Dunav, posjetili kompleks vojarne 204. vukovarske brigade koja je danas Memorijalni centar Domovinskog rata. U vojarni je kronološki prikazan slijed agresije na Vukovar, izloženo oružje i oprema obiju strana, prikazani uvjeti u logorima u Begejcima i Stajićevu, a na zidovima su izložena dirljiva pisma logoraša i popis zatočenih u srpskim koncentracijskim logorima.
Članovi UDVDR-a iz Pleškovca navratili su i u vukovarsku bolnicu na čijim se stropovima još uvijek vide posljedice napada agresora, a na zidovima su ispisana imena ranjenika koji su iz bolnice odvedeni na Ovčaru. Posljednja stanica bio im je Spomen-dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, tzv. “groblje tenkova”. Odlazak u Vukovar, uoči 22-godišnjice njegova pada, za međimurske je branitelje bio i emotivan i poučan. (A. Ličanin)

Izvor: 3055