Gradovi i općine 09.06.2019. 07:31. Zadnja izmjena: 09.06.2019. 07:32.

Predstavljena monografija

Podturen: Tradicija školstva duga dva stoljeća

Uz prigodan kulturno-umjetnički program učenika i učitelja, u prostorima podturenske Škole svečano je predstavljena Monografija Osnovne škole Podturen 1822.-2019. Radi se o djelu na 200 stranica koje obuhvaća, kako je rečeno, gotovo 200 godina povijesti, ne samo Škole, već i čitavog Podturna. Glavna urednica knjige na čiju je inicijativu prije nekoliko godina i počeo projekt je ravnateljica Marijana Cerovec.

- Monografija je vrijedna posebno zbog činjenice što predstavlja prošlost mjesta. Na njoj je radio tim od 10 ljudi, uključujući i zaposlenike Škole koji su rado prihvatili ideju da krenemo u taj opsežni projekt. Do podataka smo dolazili iz različitih izvora – od sjećanja starijih mještana, preko Hrvatskog školskog muzeja, arhiva Zagrebačke nadbiskupije do onog u mađarskoj pokrajini Zala i drugih, kazala je Cerovec.

Inicijativa župnika

Prosvjetni rad u Podturnu, pri čemu se nastava prvih gotovo četiri desetljeća odvijala u privatnim kućama, počeo je na inicijativu tadašnjeg župnika Stjepana Galovića, da bi 1860. godine bila sagrađena prva školska zgrada. Recenzent Ivan Pranjić napomenuo je da je Podturen jedno od rijetkih mjesta u Hrvatskoj s gotovo dva stoljeća dugom, kontinuiranom tradicijom školstva te je istaknuo i zasluge doktora povijesnih znanosti Branimira Bunjca koji je i sam radio u školi te je proveo istraživanje o njenoj kao i povijesti mjesta. Uz Pranjića, recenzent monografije je i Đuro Blažeka, a izvršni urednik Ivan Vuk.