Gradovi i općine 29.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

PODTUREN: Vlast i oporba su si zdobra

Na prošlotjednoj sjednici Općinskog vijeća Podturna pokazalo se da si vlast i oporba mogu biti zdobra.
Ni za aktualnog sata ni za rasprave o svega sedam točaka dnevnog reda nije bilo iskrenja, štoviše - predsjednik Vijeća Vjenceslav Hranilović prihvaćao je pitanja oporbe i pretvarao ih izravno u zajedničke zadaće načelniku, Jedinstvenom upravnom odjelu i - onome tko pita. Da malo porade zajedno, na dobrobit Općine.
Naime, već pri usvajanju dnevnog reda, Vladimir Križaić predložio je da se uvrste točke o zbrinjavanju smeća (dotično, komunalnog otpada) i o Prostornom planu uređenja Općine Podturen koji je u postupku izmjena i dopuna.
Prijedlog da se uvrsti u dnevni red V. Hranilović je odbio, ali s čvrstim obrazloženjem koje je i predlagatelj prihvatio: premda pripadnik oporbe u Vijeću, Križaić je dobio zadaću da pripremi točku dnevnog reda na cjelovit način, uz svaku potrebnu pomoć općinskog Jedinstvenog upravnog odjela i izrađivača PPU-a, a zatim je nešto zadaće dopalo i načelnika Josipa Lepena.
Načelniku je u zadaću stavljeno organiziranje detaljnog informiranja (na svaki pogodan način) mještana u svim mjesnim odborima Općine o izmjenama i dopunama PPU-a, kao i rasprava u kojima se mogu pravovremeno i točno upisati želje, potrebe i prijedlozi s kojima se plan može kvalitetno napraviti.
Time je odgovoreno i vijećnici Mirjani Murk koja je zahtijevala organiziranje zbora mještana s istom temom u Novakovcu, a u aktualnom satu samo je još Vladimir Kodba pitao što je s gradnjom pješačko-biciklističke staze Podturen - Novakovec koja je stala.
Načelnik J. Lepen odgovorio je da je gradnja zastala jer su Hrvatske vode postavile posebne uvjete za uređenje (proširenje) cestovnog propusta za kanal preko kojeg ide prometnica. Promjene su isprojektirane, a dokumentacija je dostavljena nadležnom županijskom uredu iz kojeg se očekuje dozvola za gradnju svaki čas, pa se onda radovi mogu nastaviti.
Od ostalih tema na sjednici vrijedi još spomenuti da je još jednom V. Križaić iz oporbene pozicije uputio pohvalu vlasti: konstatirao je da je razmatranje izvješća o utrošenim sredstvima proračuna za sufinaciranje rada nogometnih klubova prvi put u dvadeset godina (!?) u ozbiljnom obliku pred Vijećem (a na sjednici su bili i svi predstavnici klubova), a istovrsno je izvješće bilo pripremljeno o proračunskoj potpori sportsko-ribolovnim društvima, što je još jedan od preduvjeta za sklad u Vijeću u kojem su često frcale iskre.

Marijan Belčić

Izvor: 3079