Gradovi i općine 20.09.2016. 09:35. Zadnja izmjena: 26.09.2016. 11:40.

Mursko Središće

Policijski helikopter u petak slijeće na teren NK Rudara!

U petak 23. rujna u Murskom Središću bit će održan treći po redu Sajam sigurnosti i prevencije. Organizira ga Policijska uprava međimurska s partnerima, Vijećima za prevenciju Međimurske županije i Grada Murskog Središća.

- Ovo je jedinstven sajam sigurnosti i prevencije u RH. PU međimurska jedna je od najuspješnijih uprava u RH u provođenju preventivnih programa, preventivnih akcija i aktivnosti. Inovativnošću naših policijskih službenika preventivni rad policije želimo što više približiti svim slojevima društvene zajednice - najavio je Krunoslav Gosarić, načelnik Policijske uprave međimurske. Na predstavljanju sajma s njim su bili župan Matija Posavec i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak.

Ulaz za sve posjetitelje je besplatan, a "vrata" sajma bit će otvorena od 9 do 17 sati. Sajam se održava u sportskoj dvorani i vanjskim prostorima Osnovne škole Mursko Središće te na terenima Nogometnoga kluba Rudar. Za posjetitelje najatraktivniji će biti prelet MUP-ovog helikoptera, koji će se i spustiti na teren NK Rudara, te vježbe interventne policije koja će se spuštati sa zgrade i prikazati kako svladavaju naoružane i nenaoružane napadače.

 

No bit će na sajmu i mnogo izlagača, njih pedesetak. Sudjelovat će javne i državne ustanove, udruge građana i pravne osobe koje se bave prevencijom u području sigurnosti.

Vježbe će prezentirati i DVD Mursko Središće te Javna vatrogasna postrojba Čakovec, a predstavit će se i područni ured Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Stižu predstavnici Ravnateljstva policije, sve postaje i službe međimurske policije, kao i kolege iz susjednih policijskih uprava, pojačani mađarskim i slovenskim policajcima.

Djelatnici Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" iz Zagreba predstavit će posjetiteljima razne forenzičarske metode i sredstva za pronalazak i izuzimanje tragova s mjesta počinjenja kaznenog djela. Bit će održana radionica "Čarobnjaci u akciji - mali forenzičari".

Zajedno s djelatnicima Crvenog križa vatrogasci će izvesti vježbe spašavanja ozlijeđenih osoba iz objekta zahvaćenog požarom. Za najmlađe posjetitelje tu je atraktivan program Jumicar, a stariji posjetitelji mogu proći radionicu o samozaštitnim mjerama od krađa i prijevara. Autoklub Čakovec predstavi će simulator prevrtanja automobila.

- Hvala županu i gradonačelniku na potpori u organizaciji sajma. Ovo je najznačajniji događaj za Policijsku upravu međimursku u 2016. godini. Sajam polako prerasta u tradicionalno okupljanje svih društvenih segmenata zaduženih za sigurnost i prevenciju - zaključio je Gosarić. Župan Posavec dodao je kako međimurska policija uspješno odgovara na sve zahtjevnije izazove koji se iz dana u dan postavljaju pred nju. Gradonačelnik Srpak kazao je kako im je bila čast prihvatiti ulogu domaćina i suorganizatora.

- Na jednom mjestu posjetitelji mogu saznati doista sve oko prevencije. Važno je da se građani stalno potiču i uče o samozaštitnom ponašanju. Osim što će pomoći sebi samima, pomoći će i u izvršenju naših zadaća, našeg svakodnevnog posla. Situacija nije kao nekad, kad je netko stalno bio kod kuće. Danas je mnogo stambenih objekata određeni dio dana ili noći bez nadzora, a sve je više vrijednih stvari za ukrasti, poput mobitela. Naravno, u fokusu neće biti samo zaštita imovine, već i sigurnost u prometu (naročito djece), zaštita od nasilja i nesreća... Odlično surađujemo s lokalnom samoupravom te županijskim i trima gradskima vijećima za prevenciju. HAK nam uvijek izađe ususret i dopremi razne simulatore. Udruga Zora prati poštivanje ljudskih prava i transparentnost policije u odnosu spram građana. HGSS Stanica Čakovec sudjeluje u prevenciji i potiče na samozaštitno ponašanje. Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec je uvijek aktivno, a valja spomenuti i tvrtku Miniauti s programom Jumicar; djeca uživaju u vožnji njihovim poligonom. Na raspolaganju su nam sve zaštitarske kuće, koje promiču ugradnju alarmnih sustava. Tu su i trgovine biciklima koje promoviraju zaštitnu opremu - najavio je sajam Danijel Mikulić, zamjenik načelnika PU međimurske.