Gradovi i općine 12.11.2020. 20:11. Zadnja izmjena: 12.11.2020. 20:33.

Grad Mursko Središće

Pomoć sugrađanima starije životne dobi, bolesnima ili osobama koje su samoizolaciji

S obzirom na sve veći broj oboljelih od virusa COVID 19 u Međimurskoj županiji, ali i na području Grada Mursko Središće, postoji sve više mještana koji se nalaze u samoizolaciji, starijih ili bolesnih i nemaju nikog iz obitelji da im pruži pomoć u nabavi namirnica, potrepština ili lijekova.

Temeljem naputka od strane gradonačelnika Grada Mursko Središće Dražena Srpaka, u četvrtak 12. studenog 2020. godine u Centru za kulturu „Rudar“ Mursko Središće održan je sastanak na temu pomoći starijim, bolesnim ili pak građanima koji su u samoizolaciji i nemaju nikoga iz obitelji. Na sastanku je dogovorena dinamika pružanja pomoći najugroženijim građanima. U mjeru pružanja pomoći uključit će se volonteri iz svakog naselja Grada Mursko Središće.

Osobe koje su u samoizolaciji ili osobe koje boluju od virusa COVID 19 potrebna im je nužna pomoć s obzirom na to da znamo da se takve osobe ne smiju kretati izvan svojih kuća, stanova ili objekata u kojima žive, ali isto tako, pomoć je potrebna i starijim, bolesnim i nemoćnim osobama. Dakle, na nama je da takvim osobama pomoć osiguramo i pomognemo im.

Sugrađani starije životne dobi, kronični bolesnici ili osobe koji su u samoizolaciji – žive same i nemaju nikoga iz obitelji, kojima je potrebna pomoć u nabavi namirnica, potrepština ili lijekova molimo Vas, javite se predsjednicima Mjesnih odbora i to na sljedeće brojeve telefona:

  • GRAD MURSKO SREDIŠĆE – IVAN NOVAK na broj mobitel 095/539 3713
  • SITNICE – MILORAD MIHANOVIĆ na broj mobitela 099/ 633 4258
  • PEKLENICA – IVANA MALTARIĆ na broj mobitel 098/ 181 4215
  • KRIŽOVEC – MARKO STROJKO na broj mobitela 098/ 928 4215
  • HLAPIČINA – DRAGUTIN STOJKO na broj mobitela 091/ 157 3136
  • ŠTRUKOVEC – LOVRO HRŽENJAK na broj mobitela 091/ 9247249

Predsjednici Mjesnih odbora zaduženi su za koordinaciju između volontera i primatelja pomoći. Stupit će u kontakt s volonterima i odmah ih uputiti da posjete korisnika kojemu je potrebna pomoć i da mu dostave potrebne namirnice ili lijekove. 

Isto tako, možete se javiti u i Gradsku upravu Grada Mursko Središće na broj telefona 040/ 370 771.

Volonteri će prilikom posjeta građanima biti označeni. Imat će reflektirajući prsluk civilne zaštite te volontersku iskaznicu s imenom i prezimenom volontera i štambiljom Grada Mursko Središće, kako bismo izbjegli bilo kakve neugodne ili nepoželjne situacije. Zato je važno da volonteri budu ljudi iz naših sela i grada koje mještani poznaju i kojima vjeruju.Također, volonteri će korisnicima pružati samo onu pomoć koju taj korisnik želi.

Pomoć se odvija isključivo na kućnom pragu prije svega radi očuvanja zdravstvene zaštite samih volontera.

Molimo građane koji će zatrebati pomoć da prije nego kontaktiraju zadužene osobe za pomoć, pripreme popis namirnica koje su im potrebne, novce, a za nabavu lijekova i potrebne dokumente – zdravstvenu iskaznicu, iskaznicu dopunskog osiguranja.

Poštujući sva pravila i mjere opreza volonteri će se prilikom dostave namirnica ili lijekova držati svih mjera Zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite (nositi maske na licu, rukavice i koristiti dezinfekcijska sredstva) kako bismo zaštitili korisnika usluge ali i samog volontera, poručuju iz Grada.

Izvor: Grad Mursko Središće