Gradovi i općine 15.03.2018. 21:25. Zadnja izmjena: 15.03.2018. 21:29.

Stiglo 29 zamolbi

Poništen natječaj Muzeja Međimurja Čakovec: Zašto nije zaposlen muzejski pedagog?

Muzej Međimurja Čakovec raspisao je 15. siječnja oglas za posao za radno mjesto muzejskog pedagoga. Natječaj je bio otvoren do kraja siječnja i na njega je - potvrđuje ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan - pristiglo čak 29 zamolbi, no na kraju nitko nije zaposlen. Razloge nam je objasnila ravnateljica ustanove: - Zadnjih nekoliko godina dosta smo intenzivno krenuli s edukacijama, predavanjima i radionicama u Muzeju. Naši kustosi imaju puno posla i godišnje moraju izdvojiti dva do tri tjedna za osmišljavanje i provedbu radionica. Već duže vrijeme tražim da se zaposli muzejski pedagog jer smo došli do te razine, a i navikli Vrtiće i Škole na određeni standard, da imamo radionice tijekom cijele godine. Želim da Muzej bude konstantno otvoren za mlade generacije, a to podrazumijeva i osobu koja bi se time bavila, objasnila je Maša Hrustek Sobočan te dodala da bi muzejski pedagog uz osmišljavanje i provedbu radionica bio zadužen za projekte i programe, suradnju s odgojno-obrazovnim ustanovama, vodstva, organizaciju konferencija, seminara, predavanja i stručnih skupova te obavljao knjižničarske poslove. 

Usprkos dosta specifičnom znanju i vještinama Muzej je kao potrebne kvalifikacije naveo samo visoku stručnu spremu humanističkog, društvenog ili umjetničkog usmjerenja, aktivno znanje jednog stranog jezika te poznavanje rada na računalu.  - Natječaji u tiskovinama dosta koštaju pa smo napisali samo ono najnužnije. Zaprimili smo 29 prijava iz svih dijelova Hrvatske. I sami smo se iznenadili kad smo vidjeli prijave kandidata iz Splita, Županje, Varaždina, Osijeka, Zagreba, Turčina, Zadra... Morali smo napraviti neki probir za usmeni razgovor i pozvali smo samo kandidate s područja Međimurja i Varaždinske županije, istaknula je ravnateljica. S osam kandidata proveden je razgovor te je nakon bodovanja pojedinačnih kategorija odabran najbolji. No, umjesto zapošljavanja, uslijedilo je zaprepaštenje.

- Jedan kandidat uložio je žalbu muzejskom vijeću temeljenu na činjenici da nije provedno testiranje poznavanja rada na računalu i znanja engleskog jezika. To je, priznajem, bila moja pogreška jer sam pretpostavila da mladi ljudi to znaju i vjerovala sam im na riječ, bez testiranja. Te stavke u ovom slučaju nisam smatrala ključnima, već su prednosti bile provedni projekti u kulturi i iskustvo u pedagoškim djelatnostima, obrazlaže Hrustek Sobočan. 

Sukladno Pravilniku Muzeja u kojem piše da je isto nužno učiniti, muzejsko vijeće uvažilo je žalbu, a natječaj je poništen, a ovih dana natječaj je raspisan ponovo.

Potreban fizički radnik

Uskoro počinju radovi na obnovi Starog grada i gradnji novih muzejskih prostora. Pothvat vrijedan 40,5 milijuna kuna trebao bi završiti do 2020. godine.
- Kad se otvori novi muzej projektom je određeno zaposlenje sedam osoba – od vodiča postava, djelatnika za rad u suvenirnici, domara i čistačice do zaštitara. No, do tada bismo voljeli zaposliti muzejskog tehničara. Ovdje u Muzeju rade samo žene i domar. Nedostaje nam mlada muška osoba koja će nam pomoći u fizičkim poslovima, priznaje Maša Hrustek Sobočan.