Gradovi i općine 15.04.2018. 01:15. Zadnja izmjena: 15.04.2018. 01:15.

U proračunu

Poticaji za revitalizaciju starih napuštenih ili zapuštenih gruntišta u Belici

Kao početni iznos 75.000 tisuća kuna namijenjeno je u proračunu Općine Belica za isplatu poticaja svima koji se odluče revitalizirati staro napušteno ili zapušteno gruntište adaptacijom i dogradnjom postojećeg ili gradnjom novog stambenog objekta.

Općinsko je vijeće – s pozitivnim iskustvom s isplatom poticaja za reaktiviranje šest takvih nekretnina u 2017. godini – donijelo odluku da se nastavi s praksom poticanja korištenja starih nekretnina i u ovoj godini, jer se time iskorištava i postojeća infrastruktura, bez potrebe otvaranja novih zona građenja (i novih troškova).

Definirano je i tko može računati s općinskim poticajem: s 15.000 kuna potpore iz općinske kase mogu računati oni koji su u tekućoj ili prethodnoj kalendarskoj godini kupili, naslijedili ili dobili darovnim ugovorom nekretninu na području općine na kojoj je stambeni objekt pogodan za preuređenje ili stambeni objekt u ruševnom stanju kojeg namjeravaju ukloniti i na istoj parceli izgraditi novi.

Pravo na poticaj je jednokratno, korisnik poticaja, dakle vlasnik nekretnine (ili supružnik) mora biti stalno zaposlena osoba neprekinuto najmanje dvije godine, a ne smije imati u vlasništvu stan, kuću, kuću za odmor ili sličan objekt pogodan za stanovanje. Uvjet je tekođer da unatrag 15 godina ima prebivalište na području općine. Jednako tako, postoji i obveza da korisnik poticaja i članovi njegove uže obitelji (supružnik i djeca) moraju prijaviti prebivalište na adresi objekta za koji je odobren poticaj, te to prebivalište neprekinuto zadržati sljedećih najmanje deset godina, čime se u maksimalnoj mjeri nastoji izbjeći (moguća) zloporaba mjere.