Gradovi i općine 26.09.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

Povodom povećanja ugroženosti građana u centru Čakovca

U posljednje vrijeme svjedoci smo učestalih napada na nedužne građane u centru Čakovca. Zadnji u nizu napada dogodio se u četvrtak navečer na nedužnog srednjoškolca kojeg je brutalno pretukla skupina mladića. Što se to događa sa sigurnosnom situacijom u našem gradu? Zar doista nedužni građani moraju strahovati za vlastitu sigurnost u samom centru grada? Nekada se čakovečkim parkom slobodno bez bojazni i noću šetalo, a sada ga ljudi zaobilaze u pola bijelog dana! 

 

Oštro osuđujemo ovakvo nasilje i pozivamo sve mjerodavne službe da se ozbiljno uhvate u koštac s ovim sve češćim problemom. Svjesni smo da izvor problema leži u roditeljskom (ne)odgoju, no kad je on već zakazao, dužnost je mjerodavnih službi učiniti sve kako bi svoje nedužne građane zaštitili od skupine, vjerujemo malobrojnih nasilnika. 

 

Kap je prelila čašu! Pozivamo gradsko komunalno redarstvo i policiju da međusobno surađujući učine sve kako bi Čakovec ponovno postao siguran grad za svakog njegovog stanovnika i putnika namjernika. 

Preventivni programi koji se provode u suradnji s obrazovnim ustanovama vrlo su važni, no kad u ovakvim slučajevima ne daju rezultata, nužno je upotrijebiti i mjere represije. Zagovaramo oštro sankcioniranje ovakvih fizičkih napada koji se svojom brutalnošću mogu okarakterizirati i kao pokušaj ubojstva. Pozivamo i djelatnike pravosuđa koji su zaduženi za sudsko rješavanje ovakvih slučajeva da oštro sankcioniraju nasilnike, pogotovo one koji su takvo djelo više puta ponovili. Više nikakve „olakotne okolnosti“ ili „dolazak iz uglednih obitelji“ ne mogu biti razlog ublažavanja zakonom predviđenih kazni. Potrebno je za primjer svima ostalima oštro sankcionirati takva nedjela i omogućiti građanima Čakovca da u miru žive u svojem gradu ne bojeći se za vlastitu sigurnost.

 

Izvor: 3100