Gradovi i općine 31.07.2020. 14:12. Zadnja izmjena: 31.07.2020. 14:19.

Završna faza

Poznat novi datum otvorenja čakovečkog nadvožnjaka i rotora u Kalničkoj

Danas je započela ugradnja asfalta na nadvožnjak u Kalničkoj ulici, a radovi se privode kraju i na gradnji kružnog raskrižja na sjevernoj strani ovog prometnog objekta. Završetak radova oba objekta i njihovo puštanje u promet bit će u ponedjeljak, 17. kolovoza.

Početak polaganja grubog asfaltnog sloja bio je povod za još jedan obilazak radova i konferenciju za novinare koja je održana pored samog gradilišta. Obje investicije stoje oko 20 milijuna kuna, a veliki dio sredstava osiguran je iz vanjskih izvora. Kako je tom prilikom rekao gradonačelnik Grada Čakovca, rekonstruirani nadvožnjak i novi kružni tok, nakon što budu pušteni u promet, znatno će olakšati promet kroz središte grada, povećavajući protočnost i sigurnost. -Ispričavam se građanima zbog prometnih gužvi koje su bile svakodnevica tijekom radova. Radove smo započeli početkom travnja prošle godine, računajući da ćemo cijelu investiciju platiti iz Gradskog proračuna, uspjeli smo osigurati 11 milijuna kuna iz Hrvatskih cesta te 400 tisuća kuna iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa MUP-a, rekao je gradonačelnik Stjepan Kovač te istaknuo da su radove usporili i dodatni radovi te situacija oko COVID-a, no da vjerujem da će se rekonstrukcijom nadvožnjaka i izgradnjom rotora promet kroz Čakovec bilo tranzitni, bilo lokalni, znatno ubrzati.

- Preko nadvožnjaka u Kalničkoj ulici dnevno prolazi velik broj vozila, a stanje u kakvom je bio zahtijevalo je žurnu sanaciju. Projektnom dokumentacijom investicija u nadvožnjak podijeljena je u nekoliko faza, a lanjskog proljeća krenulo se s prve dvije faze. U međuvremenu na sjednici Vlade RH koja je održana 25. srpnja 2019. godine u Čakovcu, odlučeno je da financiranje preostalih dviju faze preuzmu Hrvatske ceste. Trebalo je poštovati propisanu natječajnu proceduru koja traje. Također, nakon što se nadvožnjak otvorio, vidjelo se da su naglavne grede koje u drže cijelu konstrukciju u izuzetno lošem stanju te da ih treba u dodatno ojačati. To je situacija koja se nije mogla planirati, a koja je produžila trajanje radova. Također, nadvožnjak je privremeno otvoren u prosincu prošle godine, a ova trenutna faza radova započela je 11. svibnja 2020., rekao je zamjenik Medved. Što se tiče rotora, osim novog raskrižja, rekonstruirana je i vodovodna i kanalizacijska mreža te postavljena nova javna rasvjeta.

Današnjim početkom postavljanja grubog sloja asfalta, radovi su došli u završnu fazu. Nakon postavljanja grubog i habajućeg sloja na kolnik te asfaltiranja pješačko-biciklističkih staza, slijedi uređenje horizontalne prometne signalizacije i hortikulture, tako da bi 17. kolovoza u jutarnjim satima sve bilo spremno za puštanje u promet.