Gradovi i općine 16.12.2016. 08:58. Zadnja izmjena: 16.12.2016. 09:03.

Zrinski - oličenje domoljublja

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i na završnoj svečanosti 450. obljetnice Sigetske bitke

Nikola Šubić Zrinski oličenje je svih vrijednosti domoljublja, hrabrosti, vjernosti prema domovini i prema Bogu i svih vrlina jednog branitelja koji je poginuo za svoju domovinu, ali ta žrtva nije bila uzalud jer je domovina obranjena, poručila je uz ostalo predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prisustvujući u četvrtak u čakovečkom Katoličkom domu završnoj svečanosti obilježavanja 450. obljetnice junačke pogibije Nikole IV. Zrinskog najavivši ujedno da će se založiti da se spomenik Zrinskom postavi i u Zagrebu.

Nakon himne, Pjevački zbor Josip Štolcer Slavenski otpjevao je i prigodan Čardaš Emila Cossetta te U boj, u boj iz opere Nikola Šubić Zrinjski Ivana pl. Zajca

Odlikovanja

Predsjednica koja je nedavno postala i počasnom članicom Zrinske garde Čakovec, na svečanosti je dodijelila i odlikovanja Reda hrvatskog pletera koja su pred velikim brojem uzvanika, primili Ivan Baksa, Davor Bratković, Bernarda Cecelja, Ratimir Hrešč, Bojan Kocijan, Mladen Obadić, Alojzije Sobočanec, Alojzije Šestan i Mihael Štebih, te Spomenice domovinske zahvalnosti, za časnu i uzornu službu.

One su dodijeljene Renatu Čuki, Hrvoju Goričancu, Filipu Josipoviću Šmitu, Marinku Marciušu, Božidaru Novaku, Hrvoju Novaku, Goranu Perčiću, Vanji Štebihu, Nenadu Štreku, Dragutinu Trstoglavcu i Mariju Vrbancu.

Vaše je djelovanje nadaleko postalo primjerom uspješnog promicanja našeg nacionalnog identiteta, naglasila je predsjednica.