Gradovi i općine 26.11.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

MEĐIMURCI MARLJIVIJI OD JAPANACA

PREDSJEDNIK MESIĆ U SELNICI

U sklopu posjeta Međimurju predsjednik države Stjepan Mesić sa suradnicima 17. studenoga posjetio je i Općinu Selnica. Posjet je organiziran u sklopu otvaranja uređene prometnice prema vikend naselju te vinske ceste u Selnici. Po dolasku gostiju organiziran je kraći sastanak Predsjednika i njegovih suradnika s općinskim čelnicima i članovima Općinskog vijeća. Županijsko čelništvo predstavljali su župan Ivica Perhoč te dožupan Matija Posavec. Predsjednik selničkog Vijeća Ivan Mezga tom je prilikom upoznao prisutne s poviješću i razvojem mjesta. Pritom je, povezavši razvoj mjesta uz ekspoloataciju ugljena i nafte, naveo:
- Selnica je imala jedno od najstarijih naftnih polja u svijetu, otkriveno pedesetih godina XIX. stoljeća, koje je u eksploataciju stavljeno početkom XX. stoljeća. Kvaliteta nafte bila je takva da se u neprerađenom obliku mogla koristiti za pogon dizelskih motora. Proizvodnja je trajala do 1952. godine, kada je dio postrojenja i kadrova preseljen u Lendavu u susjednoj Sloveniji i na tome se još i danas zasniva razvoj čitavog lendavskog područja. O ostvarenom i planovima daljnjeg razvoja govorio je općinski načelnik Anđelko Kovačić. On je istaknuo da je dosad puno ulagano u infrastrukturu (struja, voda, plin) te da su na tom planu riješeni gotovo svi problemi. Sada je na redu uređenje prometnica. Kao jedan od glavnih pravaca razvoja, u Općini je zacrtan razvoj turizma, uključujući vikend naselja kad se radi o smještaju, te malih seoskih gospodarstava. Naglasio je i podatak da Općina posluje s minimalnim troškovima jer se samo 11,5 posto izvornih prihoda koristi za funkcioniranje i plaće četvero zaposlenih.
Na taj njegov podatak nadovezao se i predsjednik Mesić koji je nakon njega uzeo riječ te rekao:
- Drago mi je čuti da ste Općina koja se pokriva sa svojim prihodima. U sklopu rasprava oko racionalizacije sustava i smanjenja broja općina, trebalo bi voditi računa upravo o tom faktoru. Opstati bi trebali oni koji mogu sami osigurati svoje financiranje. Mi imamo prevelik broj općina koje nemaju svoje prihode i na teret su državnog proračuna.
Predsjednik se osvrnuo i na aktualnu problematiku vezanu uz isticanje vjerskih obilježja u javnim ustanovama te, vezano uz svoj razgovor s Papom, rekao:
- Papa mi je rekao da u svemu tome moramo voditi računa i o tradiciji. Kod nas je tradicija da u školama nemamo križeve. Pogotovo je to neostvarivo u vojsci jer bi onda i pripadnici svih drugih religija imali pravo isticati svoje vjerske simbole. Predsjednik se i našalio na račun Japanaca i međimurske radišnosti:
- Za Japance vele da su najmarljiviji. To je zato što nisu bili u Međimurju.
Kod vikendice predsjednika Općinskog vijeća Ivana Mezge predsjednik Mesić zadržao se u kraćem druženju s tamošnjim mještanima. Druženju su prisustvovali i njihovi prijatelji iz susjedne Slovenije s kojima Selničani već tradicionalno organiziraju druženje uz Vincekov pohod i Martinje. Ove su godine to druženje malo odgodili upravo zbog planiranog posjeta visokog dužnosnika. Na druženju sa Selničanima i njihovim prijateljima iz Slovenije Predsjednik je još jednom istaknuo marljivost Međimuraca vezano uz uređenost gradova i naselja
Za dragog gosta mališani selničkog Dječjeg vrtića Zeko pripremili su kraći program i darovali mu sliku koju su sami izradili. Druženje je nakon degustacije pečenog krumpira, kolača i vina završeno fotografiranjem jer je bilo puno onih koji su za uspomenu željeli imati snimak s predsjednikom države.
R. Topličanec

Izvor: 2848