Gradovi i općine 04.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

Prelog će urediti kompostanu

U četvrtak, 20. ožujka u multimedijalnoj dvorani Grada Preloga direktor gradskog komunalnog poduzeća Pre-kom Siniša Radiković predstavio je sustav održivog gospodarenja otpadom donjeg Međimurja koji podrazumijeva i gradnju kompostane.
U uvodnom slovu, prije prezentacije, zainteresiranim građanima obratio se zamjenik gradonačelnika Zdravko Kvakan s podsjećanjem da je gradnja kompostane u Goričanu već kao ideja odbijena na referendumu, no:
- Grad Prelog ima sreću što je kompostana sada preusmjerena na Prelog, u kojem će se izgraditi sukladno zakonodavnoj regulativi i najvišim ekološkim standardima. Uvjeren sam da će građani biti zadovoljni načinom prerade organskog otpada u kompost, a sam projekt vrijedan je približno 2,5 milijuna kuna, što Grad Prelog mora sufinancirati s 20 posto.
U izlaganju direktora Pre-koma S. Radikovića mogli su se čuti zanimljivi podaci: u Hrvatskoj se na odlagališta još odlaže čak 92 posto otpada, a prosjek u EU je oko 40 posto. U nastojanju da se zbrinjavanje komunalnog otpada podigne na primjerenu razinu, do zaključno s 2013. godinom u Gradu Prelogu investirano je već skoro šest milijuna kuna, a početkom 2014., u dogovoru s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, osigurana je potpora za još četiri okolišna projekta, među kojima je i kompostana čiju će izgradnju Fond za zaštitu okoliša sufinancirati s 80 posto bespovratnih sredstava u ukupnoj vrijednosti investicije.
S. Radiković sugrađanima je dao i informaciju da će se na kompostani zaposliti najmanje devet zaposlenika, a standard gradnje podrazumijeva izvođenje vodonepropusne podloge i sustava za skupljanje vode iz komposta, potpunu kontrolu oborinskih voda, separatora ulja i masti, sav otpad koji se doprema na kompostanu će se vagati te evidentirati porijeklo, a svi su porocesi izloženi kontroli ovlaštenih laboratorija.
S. Radiković posebno je naglasio:
- Kompostiranjem se smanjuje volumen otpada za odlaganje, pri čemu se ne šteti okolišu, a iskoristive sastojke kompostiranjem se pretvara u korisnu sirovinu. Kompostana će biti u vlasništvu Grada Preloga, koji je ujedno i nadređen i ovlašten provjeravati upravlja li Pre-kom kompostanom sukladno zakonskoj regulativi o gospodarenju otpadom.
Brojni su građani iskoristili priliku da si izravno - pitanjima upućenim uvodničaru i S. Radikoviću - razjasne nepoznanice o samoj kompostani i njezinom utjecaju na okoliš. (MB)

Izvor: 3075