Gradovi i općine 19.11.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

U Gradu i TZ-u ne znaju izvući novac iz projekata

PRELOG: NAUTIČKI KLUB LABUD U NOVOM RUHU

Tajnik Nautičkog kluba Labud iz Preloga Dražen Novak uočio je natječaj raspisan iz Hrvatske agencije za malo gospodarstvo na koji su iz Kluba kandidirali projekt.
- U konkretnom slučaju ne radi se o velikom novcu, ali su dobivena sredstva nama bila od iznimnog značaja jer smo pomoću 22.000 kuna dovršili opremanje nautičkog doma na preloškoj marini. Kupili smo namještaj i sada je dom u potpunosti doveden u funkciju. Osim što ga koriste članovi Labuda, rado ga ustupamo i članovima drugih udruga s našeg područja za različite namjene. Jedan primjer takve suradnje već smo ostvarili s Karate klubom Mihovil, ali i s članovima Književnog kruga Prelog s kojima smo ljetos po prvi put organizirali trodnevnu kulturnu manifestaciju Feprek. Kandidiranje projekta zahtijeva znanje i vještinu, ali i angažman u prikupljanju potrebne dokumentacije. U Gradu Prelogu u izradi projekta nije nam imao tko pomoći, pa smo se morali usredotočiti na vlastite snage. Pomogao je naš član Davor Sokač, a veliku podršku dao nam je i Darko Horvat koji se u Zagrebu založio za naš projekt. Ovim primjerom pokazali smo koliko je važno biti informiran o raspisanim natječajima jer ih ima puno, što znači da uvijek postoji mogućnost da se dobiju određena sredstva. Naravno, to zahtijeva velik angažman, ali se isplati. Većina naših udruga uglavnom čeka da im novac padne s neba ili da im ga daruje Grad, no treba pokušati izvući i novac iz projekata kad god se za to ukaže prilika. Osobno smatram da je to boljka naše turističke zajednice čiji se članovi u tom smislu uopće ne angažiraju dovoljno. Mi smo od Grada Preloga dobili sredstva za uređenje terase nautičkog doma, čime smo dobili prostor za ljetne aktivnosti, no nismo na tome stali i čekali novu dotaciju iz Grada. Sami smo učinili korak dalje – kaže Dražen Novak.
U Nautičkom klubu Labud za prosinac pripremaju promociju nove knjige svog člana Pavla Ružmana, što će biti još jedan prilog preloškom društveno-kulturnom životu i događanjima.
Nautičare muči i status Q u kojem se marina kao mrtvi kapital još uvijek nalazi. O tome kada će biti riješena sva pitanja vezana uz prostorne planove koja će omogućiti uređenje ovog prostora iznimnog turističko-rekreativnog potencijala ovise i mnoge planirane aktivnosti Nautičkog kluba.
- U dijelu akumulacijskog jezera uz naš nautički dom voda je plitka (između 1 i 1,80 m), što znači da je upravo ovdje optimalno mjesto za uređenje kupališnog dijela. Uz preostali dio obale, jezero je preduboko i samim tim opasno za kupače. Osim plaže, potrebno je prokopati kanal koji će omogućiti strujanje vode, kako se ovdje ne bi nakupljalo smeće koje voda donese. Spremni smo uključiti se u turističku ponudu preloške marine i organizirati različite aktivnosti vezane uz nautiku, no sve je to samo san dok god se ne riješe pitanja s HEP-om i uskladi regulativa vezana uz prostorni plan. Bez toga ni mi ne možemo naprijed - dodaje Dražen Novak.
PODRŠKA
- Program možda i nije toliko komplicirano napisati i pripremiti potrebnu prateću dokumentaciju koliko je teško dobiti podršku koja je potrebna da bi kandidirani program i prošao. Malim udrugama, poput nautičara, potrebna je podrška iz Grada, kako bi im se otvorila vrata u Zagrebu. No, tog oblika podrške kod nas nedostaje. Pri tome ne mislim da je to problem Preloga, već svih jedinica lokalne samouprave u Međimurju – kaže Davor Sokač, član Nautičkog kluba Labud i vijećnik u preloškom Gradskom vijeću u kojem je svojedobno i potaknuo pitanje ovakvih oblika podrške. No, nije bio shvaćen.
Željka Drljić

Izvor: 2847