Gradovi i općine 02.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:47.

PRELOG: Opširni dnevni red i aktualac

Skoro dvije kile težak je snop papira, radnih materijala za sjednicu Gradskog vijeća Preloga koju je Goran Gotal, predsjednik GV-a, sazvao za 18. lipnja, pa odgodio (iz tehničkih razloga) za 23. lipnja (ponedjeljak), kada je sjednica i održana.

Pred vijećnicima je bilo devetnaest točaka dnevnog reda koje su trebali proraditi “sa sto na sat”, kako bi stigli u miru (kasnije) uživati u televizijskom prijenosu poraza hrvatske nogometne reprezentacije od meksičkog mariacci-banda.

Srećom, po nekoliko je točaka tematski bilo povezano, pa se - s obzirom na činjenicu da odbori uredno obavljaju zadaće u pripremi sjednice - brzo donosilo i odluke.

Usvojene su izmjene i dopune detaljnih planova uređenja (mahom zbog proširenja) Industrijske zone i Gospodarske zone u Prelogu - Sjever te otvorena procedura izrade (što se može, investitori navaljuju) pete izmjene i dopune DPU-a Gospodarske zone u Prelogu - Sjever.

Gradsko vijeće pristupilo je i rebalansu proračuna za 2014. godinu s kojim se sada planira s 4,649.855 kuna višim proračunskim prihodima, odnosno s ukupno 24,599.855 kuna na prihodovnoj strani proračuna. S tom su cifrom usklađeni i izmijenjeni svi prateći dokumenti proračuna: programi gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture i održavanja komunalne infrastrukture za 2014. godinu te programi javnih potreba u sportu i kulturi.

Usvojene su i izmjene i dopune odluke o komunalnom doprinosu, a prihvaćeno je i sufinanciranje programa povećanja energetske učinkovitosti u obiteljskim kućama na području Grada s državnim resornim fondom.

Vijeće je i formaliziralo daljnju prodaju zemljišta na području naselja Jug u Prelogu i zemljišta na području Gospodarske zone u Prelogu - Sjever.

Zatim je pokrenuta procedura za osnivanje Kulturnog vijeća Grada Preloga, izdata suglasnost na tehničku statutarnu odluku (izmjenu Statuta) Dječjeg vrtića Fijolica Prelog, izabrana ravnateljica Knjižnice i čitaonice Grada Preloga (Maja Lesinger iz Preloga), raspoređena su sredstava za financiranje političkih aktivnosti u 2014. godini (novac za stranke), a zbog održanaja likvidnosti regulirano je i moguće prekoračenje (minus) po poslovnom računu Grada.

Pri kraju sjednice vijećnici su k znanju primili izvješće o poslovanju Gospodarske zone Prelog d.o.o. i GKP-a Pre-kom d.o.o. za 2013. godinu.

Naknadno je u dnevni red uvrštena, pa usvojena procjena ugroženosti od požara i eksplozija, s planom zaštite od požara na području Grada Preloga.

Pripremio

Marijan Belčić

 

 

AKTUALNIH POLA SATA

 

Zbog opširnog dnevnog reda, predsjednik Vijeća Goran Gotal upozorio je vijećnike, otvarajući “aktualnih 30 minuta”, da pitanja postavljaju kratko i jasno, bez govorničkih cifranja, pa je u zadani vremenski okvir stalo poprilično pitanja, a sva su upućena gradonačelniku Ljubomiru Kolareku.

Marijan Glavina pitao je što je s dogradnjom Osnovne škole Prelog te planira li se i kako pomoći roditeljima u nabavi školskih knjiga.

Ante Žvorc upozorio je da u Cvjetnoj ulici u Cirkovljanu na nekoliko metara od slivnika oborinske kanalizacije na kolniku stoji voda te pitao:

- Na pedesetak metara od akumulacijskog jezera je cirkovljanska šljunčara iz koje se, koliko čujem, šljunak vadi i s 30 metara dubine. Nije li to opasno, može li doći do podzemnog proboja vode iz akumulacijskog jezera kroz šljunčaru i ugrožavanja naselja?

Željka Ilijaš pozvala se na priču koja se “čuje u Prelogu”: 

- Zapostavlja li zaista Grad u financiranju gradski pjevački zbor i njegov rad?

Ivan Snopek pitao je:

- Zar Hrvatska pošta ne misli urediti pročelje zgrade u kojoj posluje jer neuređenošću godinama nagrđuje sliku centra Preloga i što je sa željezničkim stajalištem u Čehovcu koje je sasvim zapušteno?

Dragutin Glavina (“Diga”, op. n.) krenuo je s pohvalom ideji da se u Prelogu formira kulturno vijeće, pa predložio:

- Mi bismo trebali formirati i vijeće za hortikulturu, za estetsko oblikovanje, pa i sadnju zelenila, jer je očigledno da se sve to radi bez nekog plana. Pitati želim: zašto naš trg ispred doma kulture stoji nedovršen, postament za kuglu koja je trebala doći stoji kao grnica, maknimo to ili dovršimo! Arhitekt je napravio projekt, tu je trebala biti dekorativna voda, rasvjeta, a ništa nije napravljeno do kraja! Ili završimo kako je projektirano i - nadam se - plaćeno, ili maknimo suvišno...

Silvija Crnković proširila je pitanje Glavine o zelenilu:

- Što je s uređenjem našeg gradskog parka na jugu?

Đuro Ujlaki zamolio je gradonačelnika da ukratko pobroji projekte koje Grad kandidira za sufinanciranje iz proračuna višeg reda i upozorio na prometne probleme u spletu ulica oko stadiona, Ignaca Belića zanimalo je kada će se obnavljati poljski putevi na području Draškovca, Dražena Novaka kako Marina d.o.o. Prelog posluje, a Anica Antolek Hrgar upozorila je da se dopušteni dostavni promet na gradskom placu pretvorio u stalno prometovanje kroz zabranjenu zonu te pitala što je sa zaprašivanjem komaraca...

Za sva pitanja gradonačelnik Lj. Kolarek izvlačio je odgovore kao iz rukava:

ŠKOLA

- Za dogradnju škole osigurano je 560.000 kuna, tvrtka PMP Čakovec do početka nove školske godine izvest će dvije učionice do roh-bau faze, a onda bi još trebalo osigurati oko 250.000 kuna za dovršenje, kako bi se stvorili uvjeti za jednosmjensku nastavu... Knjige za školu su skupe, ali protiv sam besplatne podjele, zagovaram ideju da se uz čvrste kriterije pomogne u nabavi knjiga socijalno ugroženim učenicima.

CIRKOVLJAN

Problem s oborinskom odvodnjom u Cvjetnoj u Cirkovljanu zabilježen je i riješit će se. Što se tiče šljunčare koja je sportsko-rekreacijska zona u planovima, resornom Ministarstvu uputili smo pitanje o sigurnosti i dubini iskopa. Ne vjerujem da se šljunak vadi s 30 metara dubine.

ZBOR

Gradski pjevački zbor je nova udruga, nije zapostavljena, pomaže se financijski (dosad s 12.000 kuna i na druge načine), a znam da je plaćanje voditelja problem, no, u početku se očekuje i nešto volonterskog rada...

HP i HŽ

Za zgradu pošte više smo puta dopisima od Hrvatske pošte tražili da je uredi. Tražit ćemo ponovo, a u Hrvatskim željeznicama tri su tvrtke zadužene za stajališta kao što je ovo naše u Čehovcu. Naposljetku ćemo to dati Pre-komu da uredi...

HORTIKULTURA I TRG

Na području grada imamo već stvarno puno zelenila i prihvaćam ideju da se oformi povjerenstvo koje će zelenilo osmišljavati. Što se trga tiče, istina je, nedovršeni su neki elementi mobilijara, a neke smo (kao vodeni tok pod staklom) morali popravljati jer su višekratno oštećivani... Moramo izračunati koliko košta da se sve to privede kraju i uredi kako treba.

PARK, PROJEKTI, PROMET

 

O projektima koje Grad Prelog kandidira Lj. Koarek ponovio je poznate činjenice - od podizanja energetske učinkovitosti do rekonstrukcije javne rasvjete te naveo da se kreće u obnovu poljskih puteva (koji nisu u lošem stanju), da je gradski park također u kombinaciji za sufinanciranje putem međunardne suradnje, da Marina d.o.o. posluje odlično i daje željene rezultate, da je već izrađen idejni projekt uređenja tržnice s prometnim i svim drugim rješenjima te da je Grad Prelog  obavio planirano zaprašivanje komaraca u potrebnoj mjeri...

Izvor: 3088