Gradovi i općine 02.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:47.

PRELOG - Popust na komunalnom doprinosu

Prema inventuri koju je obavilo preloško komunalno redarstvo, na području Grada Preloga (u svim naseljima) spava potencijal velik poput osrednjeg međimurskog sela. Skoro stotinu je zapuštenih, neuseljenih starih kuća na gruntištima koja su u svakom od naselja uz ulice sa svom postojećom infrastrukturom.

Da bi se taj potencijal iskoristio, preloška je izvršna vlast skovala prijedlog koji bi mogao pokrenuti oživljavanje tog uspavanog potencijala, kaže gradonačelnik Ljubomir Kolarek:

- Odlučili smo potencijalnim investitorima obnove i privođenja u funkciju starih zapuštenih (većinom i napuštenih) kuća ponuditi privilegirano plaćanje komunalnog doprinosa pri obnovi i dogradnji takvih objekata. Moglo bi se pokazati da je to za mnoge isplativije nego kupovati nova gradilišta jer - na postojeći volumen građevine komunalni se doprinos ne plaća, čak i ako se objekt sasvim ukloni, a na dograđenu kubaturu u Prelogu je 50% popusta u komunalnom doprinosu (18 kuna po kubnom metru, umjesto 36 kuna). U ostalim naseljima doprinos je sveden čak na trećinu uobičajene jedinične cijene. Ocjenjujem da tako možemo riještiti izražen komunalni problem, a s druge strane, racionalno iskoristiti postojeću infrastrukturu, umjesto da imamo velike troškove gradnje novih ulica i novih trasa komunalne infrastrukture.

Koliko je problem o kojem govori gradonačlenik izhražen govore brojke komunalnog redarstva: u Prelogu su 34 napuštene kuće, u Čehovcu ih je devet, u Cirkovljanu deset, u Čukovcu također, u Otoku tri, u Draškovcu osam te u Oporovcu desetak. Kad se sve zbroji - sa samo čevoročlanom obitelji na svakom takvom gruntištu to je selo s četiristotinjak stanovnika! 

 

Izvor: 3087