Gradovi i općine 07.11.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:50.

PRELOG: Što je Zelena marina?

Inovator i savjetnik u primjeni novih tehnologija Darko Horvat, vlasnik APK-a Horvat, podzeća za razvoj i konstruiranje iz Nedelišća, javio se Gradu Prelogu s idejom koja može oplemeniti novi Detaljni plan uređenja preloške marine na jezeru HE Dubrava, ponudivši projekt pod nazivom Zelena marina – Prelog.
Projekt je predstavljen u preloškoj gradskoj vijećnici, a u uvodnom slovu gradonačelnik Ljubomir Kolarek podsjetio je da je Drava (danas rijeka i jezero) nekad bila izvor egzistencije Preložana, a sad pruža nove razvojne prilike u turističkim i sportsko-rekreacijskim aktivnostima.
Autor ideje Zelena marina - Prelog D. Horvat u svom je izlaganju napomenuo da je novi Detaljni plan uređenja marine iznimna podloga za niz projekata koji se – osmišljeni i promišljeni kao ekoprojekti - mogu uvrstiti u konkurenciju za sufinanciranje iz brojnih EU fondova.
Osnovni je cilj: primjenom obnovljivih izvora energije, primjerice uz inovativne podvodne generatore električne energije, opremanjem plovila i svih drugih tehničkih naprava čistim elektropogonom, otkloniti sve ekološke ugroze s tog područja te na taj način osigurati i financijsku podršku iz EU fondova.
U raspravi koja je uslijedila – s načelnom podrškom idejama - sudjelovali su autorica Detaljnog plana uređenja marine Vesna Makovec, d.i.a., generalni direktor prof. dr. sc. Vladimir Koroman, dr. sc. Snježana Franković, voditeljica odjela strateškog razvoja, i dr. sc. Ognjen Kuljača, istraživač i koordinator za EU fondove Brodarskog instituta Zagreb, dekan Fakulteta prometnih znanosti prof. dr. sc. Ernest Bazijanac, te dr. sc. Željko Bihar, stručnjak za patentno pravo i područje inovativnih tehnologija, koji je s dr. sc. Goranom Šafarekom, stručnjakom za područje biologije i zaštite prirodnih resursa, izravno sudjelovao u izradi projekta Zelena marina – Prelog.
Primjenom makar i jedne od brojnih ideja koje je iznio D. Horvat za projekt Zelena marina – Prelog Grad Prelog ponovo bi po nečem mogao biti prvi, što je još važnije – iznimno pozitivan primjer kako se razvija projekte i stvarno pribavlja novac iz razvikanih EU fondova. (MB)

Izvor: 3054