Gradovi i općine 11.07.2020. 09:03. Zadnja izmjena: 11.07.2020. 09:03.

Kako do energije?

Prelog: Sunčane elektrane umjesto bioenergane?

Buknula je prije tri godine, taman pred lokalne izbore, u Prelogu priča da je gradonačelnik Ljubomir Kolarek prodao gradsko zemljište u predjelu zvanom Gorice, u neposrednoj blizini Pre-komove kompostane, varaždinskoj tvrtki koja bi tamo gradila bioplinsko postrojenje i kao gorivo koristila pileće gnojivo i otpad s peradarskih farmi. Uzburkala se tad oko te vijesti javnost, gradonačelnik je promptno sve porekao i afera je brzo pala u zaborav. Sve do ovih dana, kad ju je pitanjem na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća aktualizirao HNS-ov Dražen Novak.

- Bioenergana nipošto nije primjerena u gradu koji se želi baviti nekom vrstom turizma, kakva je trenutna situacija, je li se odustalo od tog projekta?, pitao je Novak.

Kolarek mu je odgovorio da u prostornome planu još nije definirano što se tamo može nalaziti, ali da postoji potencijalni ulagač koji bi tamo gradio sunčane elektrane. Osim što se radi o čistoj, zelenoj energiji, pojasnio je Kolarek, dodana bi vrijednost bila u tome što Grad zemljište ne bi prodavao nego bi u projekt ušao kao partner.