Gradovi i općine 14.04.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

Preložani imaju Pikač, ali nemaju bodlji

U srijedu je u preloškoj Gradskoj kavani Lovac promoviran novi broj humorističko-satiričkog lista Pikač koji je na preloškoj sceni, s prekidima, prisutan od 1939. godine. I dvanaesti broj Pikača izašao je pod financijskim blagoslovom Grada Preloga, a uredio ga je novinar Ivica Beti koji se mučio s nedostatkom pisanih priloga Preložana.
- Na žalost, i ove je godine odaziv domaćih ljudi bio slab, ali smo, zahvaljujući suradnji s Hrvatskim društvom karikaturista, dobili puno zanimljivog materijala, među kojim i karikature renomiranih autora poput Ota Reisingera i Ivana Haramije Hansa - rekao nam je Ivica Beti uz kojeg su tekstove za ovaj broj napisali i Anka Balent, Ivan Haramija Hans, Ljubica Ilijaš, Vinko Lisjak, Aleksej Milinović, Franjo Žeželj Mustak i drugi autori koji su ostali skriveni pod pseudonimom. U 12. Pikaču objavljene su i karikature Damira Novaka, Branka Ilića, Dade Kovačevića, Mojmira Mihatova, Ratka Oketića, Marijana Pavečića-Maca, Zdenka Puhina, Franje Žeželja Mustaka. Grafički urednici bili su Maja i Stjepan Naranđa, a priloge s Interneta pripremila je Ivana Beti.
Promociji novog broja odazvali su se i gradonačelnik Preloga Dragutin Glavina i dogradonačelnik Ljubomir Kolarek, kao i predstavnici preloških udruga koje se bave kulturom. Predsjedica Književnog kruga Prelog Maja Labaš Horvat istaknula je kako će se osobno založiti da iduće godine u Pikaču bude priloga i članova asocijacije kojoj je na čelu.
Posjetiteljima su osobito zanimljiva bila sjećanja Stjepana Gradečaka koji je govorio o “prapikačima” u čijim je stvaranjima sudjelovao.
- Tada nismo razmišljali o imenu Pikač, već o nazivu Ravni tabani, u “indijanskom raspoloženju”. U vrijeme u kojem sam bio u uređivačkom odboru, Hans je bio glavni urednik i izdali smo dva broja . Prvi u nakladi od 1.000, a drugi u 2.000 komada, što znači da smo bili jako dobri u usporebi s nakladom ovog broja koji je tiskan u 1.300 komada. Čak nam je ostalo i nešto novaca iz predviđenog budžeta, pa se, vjerojatno iz tih sredstava, Pikač još uvijek financira - u šali je dodao Stjepan Gradečak.
Gradonačelnik Glavina konstatirao je da su (i) ovom Pikaču bodlje - tupe, ali je to pripisao duhu novog vremena “u kojem više nema zabranjenog voća, a time ni potrebe za bockanjem eventualnih tabua”. (žd)

Izvor: 2868